Een stukje van het Nationaal Holocaust Namenmonument. Op elke baksteen staat een naam van een Nederlands slachtoffer van de Holocaust.
Een stukje van het Nationaal Holocaust Namenmonument. Op elke baksteen staat een naam van een Nederlands slachtoffer van de Holocaust. Foto: Dirk Spits

Leiderdorp adopteert elf namen op Holocaust Namenmonument

Politiek

Zelden is een motie zo snel en enthousiast omarmd door de hele gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Jeannette Hofman kreeg maandagavond 20 september alle steun voor haar verzoek aan het college om het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam te steunen door de namen van Leiderdorpse slachtoffers van de Holocaust te adopteren, wat betekent dat er 50 euro per naam gedoneerd wordt.

Door: Corrie van der Laan

Het Holocaust Namenmonument is zondag 19 september officieel onthuld. Alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust die geen graf hebben staan op het monument vermeld met hun voor- en achternaam, geboortedatum en leeftijd bij overlijden. Het gaat om meer dan 102.000 Joden, Sinti en Roma.

Het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door crowdfunding. Meer dan tachtigduizend Nederlanders adopteerden een van de namen en ruim zeventig gemeenten doneerden 50 euro voor de naam van elke Holocaustslachtoffer afkomstig van hun grondgebied. Toen Jeannette Hofman zondagavond zag dat Leiderdorp niet op de lijst van sponsoren en donateurs stond, stelde ze meteen haar motie op en stuurde die rond aan haar collega-raadsleden. Die zonder uitzondering positief reageerden.

 

Niet vergeten

Elf Joodse Leiderdorpers zijn slachtoffers geworden van de Holocaust. Zij zijn tussen augustus 1942 en september 1943 vermoord in Auschwitz en Sobibor. Zoals Hofman zei: “Je wordt pas vergeten als je naam niet meer wordt genoemd.” Daarom hier hun namen: 

Barend van Hoorn (73), Salomon van Hoorn (42), Carolina van Hoorn (40), Simon van Hoorn (35), Jacob van Hoorn (33), Hester van Hoorn-Italiaander (77), Fijtje van Gelder-Fruitmen (62), Levie Emanuel Fruitman (66), Sophia Wijnpende-Stern (61), Mozes van Gelderen (68) en Mozes van Hess (64).

Uit de krant