Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Diny Wijnmaalen (links) en burgemeester Laila Driessen onthulden samen de naam van de brug. Rechts Joop van Huut, oud-voorzitter en erelid van VTV De Bloemhof.&nbsp;</p>

Diny Wijnmaalen (links) en burgemeester Laila Driessen onthulden samen de naam van de brug. Rechts Joop van Huut, oud-voorzitter en erelid van VTV De Bloemhof. 

(Foto: Corrie van der Laan)
clubs en verenigingen

‘Bloemhofbrug’ heet nu Bram Wijnmaalenbrug

De toegangsbrug naar de tuinen van VTV De Bloemhof heet nu de Bram Wijnmaalenbrug. Bram Wijnmaalen was de oprichter van de Leiderdorpse volkstuinvereniging. Hij is in maart vorig jaar overleden. Het naambord werd maandagmiddag 30 augustus onthuld door burgemeester Laila Driessen en Bram’s weduwe, Diny Wijnmaalen.

Door: Corrie van der Laan

Het werd, met handhaving van de coronaregels, een hele happening. Zo’n 75 (oud)leden van De Bloemhof en familieleden van Bram Wijnmaalen waren verzameld op het terrein voor het clubhuis. Oud-voorzitter en erelid Joop van Huut vertelde hoe Wijnmaalen zich vanaf 1977 heeft ingezet voor de totstandkoming van het volkstuinencomplex. Met steun van toenmalig wethouder Irma Gehner lukte het om het nodig krediet los te krijgen van de gemeenteraad en op 12 november 1979 werd VTV De Bloemhof opgericht, waarbij Wijnmaalen voorzitter werd. 

Voordat gestart kon worden met tuinieren moesten nog heel veel gesprekken met de gemeente gevoerd worden over de inrichting, de tuinhuisjes en kassen (die moesten vooral klein blijven), de composthopen, de hoogte van de huur (na een hoop onderhandelen vastgesteld op twee kwartjes per meter) en nog vele andere details. Uiteindelijk kon in het voorjaar van 1981 de eerste spade grond in. 

Wijnmaalen legde een solide basis, waardoor er nu nog steeds een bloeiende vereniging staat. Ook nadat hij in 1988 aftrad als voorzitter, bleef hij volop actief voor de volkstuinders.

“Fantastisch dat mensen als Bram Wijnmaalen zo actief zijn om voor anderen iets moois te bereiken”, zei burgemeester Laila Driessen. “Hij is met recht in 2005 benoemd tot erelid van De Bloemhof.” Dat de brug naar de volkstuinen nu zijn naam draagt, is officieel vastgelegd in het gemeentelijke register, aldus Driessen. 

Meer berichten