Logo leiderdorpsweekblad.nl
Windmolens De Watergeuzen staan langs de A4 bij afrit Zoeterwoude. | Foto: Winand Stut Fotografie
Windmolens De Watergeuzen staan langs de A4 bij afrit Zoeterwoude. | Foto: Winand Stut Fotografie (Foto: Winand Stut Fotografie)

Kom kijken bij De Watergeuzen op Open Energiedag

 Dit jaar wordt voor het eerst de Open Energiedag georganiseerd: op  zaterdag 11 september kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Ook Rijnland Energie Coöperatie opent die zaterdag de deuren voor het publiek bij windmolens De Watergeuzen in Zoeterwoude.

Nederland gaat de komende jaren steeds meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, zoals met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen of uit water. Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dat werkt. Op tientallen locaties door heel Nederland zetten producenten de deuren open. Ook in Zoeterwoude kunnen bezoekers terecht, bij een bijzonder project: de eerste coöperatieve windmolens in Holland Rijnland, De Watergeuzen. 


De Watergeuzen

De Watergeuzen zijn de eerste windmolens in Holland Rijnland die binnenkort in handen van omwonenden zullen zijn. Coöperatie Rijnland Energie heeft de molens overgenomen van de ontwikkelaar en is dit jaar gestart met het uitgeven van participaties. Iedereen in de regio, bewoners en ondernemers, kan vanaf 250 euro mede-eigenaar worden van de molens, heeft daarmee mede-zeggenschap over de molens en profiteert mee van de winst. De eerste uitgifte heeft al meteen grote aandacht opgeleverd, waardoor de eerste windmolen kon worden aangekocht. Op de Open Energiedag is het mogelijk in te tekenen op de tweede molen en ook windmolenaar te worden. Meer info op www.rijnlandenergiecooperatie.nl/watergeuzen..

De Watergeuzen staan langs de A4 bij de afrit Zoeterwoude. Bezoekers kunnen zich op 11 september tussen 10 en 15 uur melden bij Rijnland Energie Coöperatie op het Groene Hartplein in Zoeterwoude (naast La Place). Er zijn rondleidingen naar de molens. Aanmelden vooraf is niet nodig.


De Open Energiedag is een initiatief van De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie. De Open Energiedag is onderdeel van een bredere campagne waarbij producenten van duurzame energie laten zien hoe zij werken aan de energie-opwek van de toekomst: www.daarkrijgjeenergievan.nl.

Meer berichten