De hoogbouwwijk Schansen is een kanshebber om voor 2030 van het gas af te gaan.
De hoogbouwwijk Schansen is een kanshebber om voor 2030 van het gas af te gaan. Foto: Corrie van der Laan

In vijf Leiderdorpse wijken kan wellicht voor 2030 de aardgaskraan dicht

Algemeen energietransitie

De wijken Leyhof, Schansen, Vogelwijk en Ouderzorg en het gebied grenzend aan de Elisabethhof. Dat zijn de delen van Leiderdorp die volgens de vorige maand verschenen concept Transitievisie Warmte de meeste kans maken om voor 2030 afgekoppeld te worden van het aardgas.

Door: Corrie van der Laan

Wat ze kansrijk maakt, verschilt per wijk. Bij de Leyhof, gebouwd tussen 1995 en 1999, is de belangrijkste reden dat de meeste huizen hier tussen nu en 2030 hun CV-ketel zullen moeten vervangen. Een goed moment om over te stappen op een aardgasvrije verwarmingsbron. Wat die bron het beste kan worden, moet op korte termijn duidelijk worden, zo staat in de visie. De goed geïsoleerde woningen – hoofdzakelijk energielabel B – zijn geschikt voor aansluiting op een lage temperatuur warmtenet maar individuele oplossingen als een warmtepomp of een hybride warmtepomp zijn ook een optie.

Voor de wijken Ouderzorg en de Vogelwijk ligt dat heel anders. Deze wijken zijn nu al gedeeltelijk aangesloten op het bestaande warmtenet van Vattenfall. In Ouderzorg geldt dat voor 19 procent, en in de Vogelwijk voor 32 procent van de woningen. Omdat tussen 2025 en 2030 in deze wijken de riolering vervangen moet worden, waarbij de straten toch op de schop moeten, ligt het voor de hand te kijken of het warmtenet dan meteen uitgebreid kan worden.        

De Schansen bestaat voornamelijk uit hoogbouw, die geschikt is voor aansluiting op een warmtenet. Daar komt bij dat in enkele flats de centrale verwarmingsketels het einde van hun levensduur naderen. Wat een logisch moment geeft om de overstap op een warmtenet serieus te overwegen.

Voor de woningen die nabij de Elisabethhof liggen – het wijkje Holtlant en het stukje van de Kerkwijk tot aan de Ericalaan – is er een kans om mee te liften met de aardgasvrije warmtevoorziening van het Alrijne Ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft haar eigen warmte- en koude opslag (WKO) systeem met een warmteoverschot. De nieuwbouw van Leythenrode krijgt ook een WKO-systeem. Voor woningen met een energielabel A tot C, wat geldt voor Holtlant en de nieuwe woningen in de buurt van het Amaliaplein, zou dit lage temperatuurwarmtesysteem een oplossing kunnen bieden.


Uitgebreid traject

De concept Transitievisie Warmte (TVW) is opgesteld door adviesbureau Royal HaskoningDHV met input van organisaties, bedrijven en inwoners van Leiderdorp. Iedere gemeente in Nederland moet eind dit jaar zo’n visie klaar hebben, waarin staat aangegeven hoe de gemeente vóór 2050 aardgasvrij kan worden en in welke buurten mogelijkheden liggen om de gaskraan al voor 2030 dicht te draaien. De TVW is de eerste stap richting aardgasvrij. Er volgt nog een uitgebreid traject waarbij samen met de bewoners plannen op buurt- of wijkniveau worden opgesteld. “Wij zorgen ervoor dat we de mogelijkheden voor u in beeld hebben. Het is aan u wat de meest passende oplossing is voor uw huis of pand”, zei wethouder Rik van Woudenberg (Duurzaamheid, D66) daar eerder over.


Informatiebijeenkomst

De TVW ligt tot 10 september ter inzage, tot die tijd kan elke Leiderdorper er commentaar op leveren. Op donderdag 2 september organiseert de gemeente een digitale informatiebijeenkomst over de TVW. Aanmelden kan via duurzaam@leiderdorp.nl.

De kansrijke startbuurten in Leiderdorp. | Illustratie: Royal Haskoning DHV

Uit de krant