Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>&nbsp; Louise (rechts) wordt bij het bonenplukken geholpen door zus Marilou (links) en neefje Lucas en nichtje Irene. | Foto: Nelleke Thissen</p>

  Louise (rechts) wordt bij het bonenplukken geholpen door zus Marilou (links) en neefje Lucas en nichtje Irene. | Foto: Nelleke Thissen

(Foto: )

Oogst schooltuinen is overvloedig

Dankzij het afwisselend zonnige en regenachtige weer deze zomer groeit het groen overal zeer uitbundig. Zo ook op het schooltuincomplex De Sterrekers in De Bloemerd. 

Door Nelleke Thissen

De basisschoolleerlingen die er dit schooltuinseizoen tuinieren (groep 6 en straks groep 7) oogsten dan ook een overvloed aan groenten en bloemen. Ook tijdens de zomervakantie kunnen zij dankzij de openstelling op woensdagmorgen na een paar uur noeste arbeid met tassen vol groenten en bloemen naar huis.  

Enthousiast
Van de vakantieopenstelling wordt veel gebruik gemaakt. Meer dan in andere jaren, zo constateert Joop van Huut, voorzitter van Stichting Schooltuinen Leiderdorp. Wellicht blijven vanwege de coronamaatregelen deze zomer toch meer gezinnen thuis, veronderstelt hij. Samen met zo’n vijftien vrijwilligers staat hij de jeugdige tuiniers met raad en daad bij. Vol enthousiasme is Arthur druk in de weer in zijn schooltuintje dat evenals de andere tuintjes er schitterend bij staat. “Beter dan onze eigen volkstuin. Die is weliswaar groter, maar de opbrengst van Arthur’s tuintje is hoger”, zegt Arthur’s vader die meegekomen is.  Bovendien, zo merkt hij, heeft zijn zoon veel over tuinieren geleerd dankzij de begeleiding van de vrijwilligers op het schooltuincomplex. Trots toont Arthur de mooie spitskool die hij behalve uien en bonen eveneens geoogst heeft. Het is één van de eerste kolen.  “Maar als ik hem in de grond laat zitten wordt hij te groot. We gaan op vakantie en dus kom ik een tijdje niet”.

Gezelschap
De enthousiaste tuinders krijgen tijdens de vakantieopenstelling vaak gezelschap van hun ouders of grootouders, zusjes, broertjes, vriendjes, neefjes of nichtjes. Zo zijn met Louise meegekomen haar oudere zus Marilou en neefje Lucas en nichtje Irene uit Zwitserland die bij haar logeren.  Ze helpen Louise met het plukken van de sperzieboontjes. De bonenstokken zitten overvol. De logeetjes vinden het allemaal prachtig. In Zwitserland hebben ze geen schooltuin, maar ze zouden er wel heel erg graag één hebben, net zo’n mooie als die van hun nichtje Louise.

Fleurig
De Leiderdorpse schooltuinen staan er behalve uitbundig groen ook heel fleurig bij dankzij de talloze zonnebloemen en dahlia’s. Die worden druk bezocht door de bijenvolken die in het kader van een bijenproject sinds een aantal jaren deel uit maken van het schooltuincomplex. Onder meer vanwege de bestuiving. Op dit moment bestaat de groenteopbrengst vooral uit boontjes, courgettes, snijbiet en uien. Sla en aardappels zijn al eerder geoogst. De in mei geplante kolen zijn grotendeels na de schoolvakantie aan de beurt. Eind september is het schooltuinseizoen voorbij. Dan hebben zo’n 350 basisschoolleerlingen (groep 6/7) de nodige kennis opgestoken van tuinieren en hun familie getrakteerd op zelfgekweekte groenten en bloemen. En dat zijn er dit tuinseizoen heel veel.

Meer berichten