Tempels van Malta | Foto: Wikimedia Commo/Norum
Tempels van Malta | Foto: Wikimedia Commo/Norum

Inspirerende lezingen, workshops en bewegingslessen bij de LVU!

Algemeen

Vanaf 16 augustus start het zomerprogramma van Volksuniversiteit Leiderdorp. Er zijn weer verschillende interessante lezingen en workshops te volgen. En natuurlijk kunt u weer kennismaken met verschillende bewegingslessen die de LVU aanbiedt.

Tempels op Malta
De megalithische Tempels van Malta zijn de oudste vrijstaande monumenten ter wereld, duizend jaar ouder dan de piramides van Egypte. In voorbereiding op de tentoonstelling Tempels van Malta in de RMO verzorgt Diana de Wild een lezing over de tempels en cultuur van toen (Di. 24 aug., 10 - 12 uur).

Luchthaven in Leiderdorp?
In de lezing Leiderdorp International Airport – een nationale luchthaven in de Achthovenpolder vertelt Peter Diebels hoe de nationale luchthaven bijna in Leiderdorp was gekomen. KLM-directeur Albert Plesman presenteerde daar in 1938 een plan voor, waarna een felle strijd losbarstte tussen het rijk, de grote steden en het bedrijfsleven (Di. 24 aug., 20 - 21 uur).

Grenzen
In de excursie Verborgen grenzen, harde grenzen bezoeken we twee musea waar het gaat het om de harde, maar ook verborgen grens die de Duitsers aan onze kunst hebben gemaakt. Het Museum Engelandvaarders laat zien hoe mensen met bootjes uit Nederland ontsnapten op weg naar Engeland. Het Atlantikwall Museum bestaat uit een reeks bunkers en een 500 meter lang gangenstelsel uit de Tweede Wereldoorlog (Wo. 25 aug., 13 - 16.15 uur).

Botanisch tekenen
Tijdens de workshop Kennismaken met botanisch tekenen leer je botanisch correct en precies tekenen van planten, bloemen en onderdelen daarvan. Hierbij is het belangrijk dat je goed kijkt en ontdekt hoe een plant nu echt in elkaar zit. Je leert hoe je begint en waar je op moet letten bij botanisch tekenen (Do. 26 aug., 13 - 17 uur).

Advocaat
Voor de liefhebbers, leer zelf Advocaat maken! Tijdens deze workshop leert de docent je hoe je met brandewijn, eieren, suiker en vanille advocaat maakt en hoe je je er eigen draai aan kunt geven. Je gaat naar huis met circa 750 ml. zelfgemaakte advocaat (Vr. 27 aug., 14 - 16 uur).

Zwaartekracht en zwarte gaten
Tijdens de studiedag The universe revisited vertelt Theo van Es aan de hand van schitterende beelden en video’s over recent ontdekte zwaartekrachtgolven, de eerste foto van een zwart gat, de nieuwste ontwikkelingen in de ruimtevaart en ons eigen zonnestelsel. Ook komt de vraag aan de orde wat we nog niet weten en wat mysteries zijn (Za. 28 aug., 10 - 16 uur).

Bewust bewegen
Vanaf 16 augustus starten de kennismakingslessen Bewust bewegen, Yoga en Stoelyoga. Schrijf u snel in als u (meer) wilt gaan bewegen onder deskundige begeleiding en op u eigen niveau? Vanaf maandag 16 augustus kunt u kennismaken met bewust bewegen, yoga of stoelyoga. U kunt zich inschrijven voor één tot drie lessen.

Informatie en aanmelding
Het bureau van de LVU is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur (in de schoolvakantie gesloten). Vanaf 26 juli bevindt het bureau zich in de Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (071 5411732). Informatie is ook te vinden op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.

Uit de krant