Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Gera de Leeuw schreef een boek over bewegen bij Alzheimer.| Foto: PR&nbsp;</p>

Gera de Leeuw schreef een boek over bewegen bij Alzheimer.| Foto: PR 

(Foto:)

Magic Circus legt basis voor methode om alzheimerpatienten in beweging te krijgen

Wist u dat circus en magie een bijzondere uitwerking heeft op speciale doelgroepen?

Zo’n 20 jaar geleden werd Gera de Leeuw betoverd door de magie van werken met circusmaterialen dankzij het Magic Circus. Op speelse wijze werden probleemjongeren en kinderen met een speciale achtergrond, mensen met hersenbeschadigingen en alzheimer in beweging gebracht. Het circus was indertijd al vaak actief bij mytyl en tyltylscholen en bij verzorgingstehuizen waar het spelen met die materialen de basis was. De magie van deelnemers zelf te laten spelen met al of niet aangepaste materialen naast het geven van voorstellingen.

Wonderlijke ontdekkingen
Hoe leuk is het om met circusmaterialen te spelen, zoals met jongleerballetjes, hoelahoeps, clubs, Chinese bordjes, flowersticks of eenwielers, niet vergeten het strakke koord! De eerste kennismaking met deze speelse methode dankzij het Magic Circus leidde tot wonderlijke ontdekkingen.
Gera de Leeuw onderzoekt al ruim 13 jaar in de praktijk het effect van speels bewegen bij mensen met hersenbeschadigingen, dementie of alzheimer. Afgelopen november 2020 verscheen haar boek Alzheimer in Beweging. Vanwege corona kwam het er niet eerder van om het boek te presenteren, maar in Leiderdorp gaat het gebeuren.
Gera de Leeuw: “Het is aan het Magic Circus en haar artiesten te danken dat deze bijzondere beweegmethode is ontstaan. Vooral door het delen van kennis van werken met circusmaterialen en de mogelijkheden. Ik blijf hier altijd dankbaar voor”. Het Magic Circus wacht dan ook een verrassing in de voorstelling van 17 augustus om 19.00 uur.

De aanleiding
Na publicatie van een proefschrift van dr. Jan Scholtz over het vertragen van alzheimer dankzij jongleren wilde Gera de Leeuw onderzoeken hoe verbeteringen van hersenfuncties in de praktijk tot stand kon worden gebracht. Het is onder andere te danken aan zorgorganisatie Marente die de gelegenheid bood om te onderzoeken wat spelen met al deze materialen voor uitwerking heeft met mensen die problemen hebben met dementie, alzheimer of met hun hersenen door hersenbeschadigingen.

Meer berichten