Logo leiderdorpsweekblad.nl
Op zoek naar Toetanchamon. | Foto: Ilona Hartensveld
Op zoek naar Toetanchamon. | Foto: Ilona Hartensveld (Foto: lona Hartensveld)
Erop uit

Speuren en puzzelen in Rijksmuseum van Oudheden

Wat hebben het Noordzeestrand en de woestijn van Egypte met elkaar gemeen? Veel zand natuurlijk, en je kunt er fantastische ontdekkingen doen! 

Deze zomervakantie staat het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden in het teken van de twee van de grootste archeologische schatkamers ter wereld: Egypte en Doggerland. Jong en oud kan samen al speurend en puzzelend op zoek naar Toetanchamon of naar Doggerland, de verdronken prehistorische wereld in de Noordzee. 


Op zoek naar Toetanchamon

De woestijn in Egypte, bijna 100 jaar geleden: archeoloog Howard Carter speurt naar het verborgen graf van farao Toetanchamon. Het is bloedheet, hij is al jaren bezig en heeft nog niets gevonden. Maar dan… kom jij hem te hulp! Met spellen en raadsels ontdek je de geheime toegang tot Toetanchamons graf. In de ondergrondse tombe kom je van alles te weten over de farao, mummies en de Egyptische goden. In het mummie-lab doe je proefjes en experimenten. Wat weet jij allemaal over Toetanchamon te ontdekken? En waarom was hij zó bijzonder dat iedereen hem, meer dan 3000 jaar na zijn dood, nog steeds herkent? Deze tentoonstelling is speciaal voor kinderen.


Verdwenen wereld 

Wist jij dat je vroeger van Nederland naar Engeland kon lopen? Daar waar nu de Noordzee is, leefden ooit mammoeten, wolharige neushoorns, Neanderthalers en de eerste moderne mensen. Die verdwenen wereld heet ‘Doggerland’. Wie goed zoekt, vindt er sporen van terug op de zeebodem én gewoon op het strand! In een avontuurlijke tijdreis van 1 miljoen jaar ontdek je de mooiste Doggerland-vondsten: een Neanderthaler-mesje, tientallen werktuigen van bot, steen en gewei en een versteende mammoetkies. Speciaal voor families is er de Doggerland-challenge: hoe overleef je als familie in de ijstijd? Durven jullie de uitdaging aan?

Alle speurtochten zijn in de vakantie gratis te verkrijgen bij de kassa. Het museum aan het Rapenburg 28 in Leiden is elke dag open van 10-17 uur, vooraf kaartjes reserveren kan via www.rmo.nl

Wie wil, hoeft de deur niet uit: via rmo.nl/thuis kun je online genieten van virtuele tours, speurroutes en spellen. 

Meer berichten