Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: Unity.NU
In memoriam

LW fotograaf Johan Kranenburg overleden

Na een kort ziekbed is op zondag 25 juli Johan Kranenburg overleden. Hij was pas 68 jaar.

Vele Leiderdorpers zullen hem kennen als de Leiderdorps Weekblad fotograaf. Hij zette zich vanaf eind 2015 met veel enthousiasme in voor deze krant en er verschenen de afgelopen vijfenhalf jaar honderden foto’s in de papieren krant en op de LW website met zijn naamsvermelding: J.P. Kranenburg. 

Er is een digitaal condoleanceregister geopend voor Johan: arumuitvaartzorg.nl/johankranenburg

Overal in het dorp waar iets te doen was, was Johan ook en zette het op de gevoelige plaat. Wachten op de krant om het resultaat te zien was meestal niet nodig; hij plaatste de foto’s razendsnel op Facebook waar ze door zeer velen bekeken werden. 

Wie door Johan werd gefotografeerd, kon er op rekenen dat hij de foto’s naar hen opstuurde. Een attentie die altijd enorm op prijs werd gesteld.

Johan was een geboren en getogen Leiderdorper en kende vooral het oude deel van het dorp door en door. Toch begon hij als fotograaf in Leiden. Hij doorkruiste vanaf de zomer van 2012 de stad voor omroep Sleutelstad. Hij is hoofdredacteur Chris de Waard altijd erkentelijk gebleven omdat deze hem te kans gaf zijn foto’s te publiceren voor een groter publiek.

Later ging hij ook fotograferen voor LeidenAmateurVoetbal.nl (LAV). Hij ging door de hele regio op pad om beelden van wedstrijden vast te leggen. Altijd met veel plezier maar er was een belangrijke voorwaarde, weet LAV-eigenaar en hoofdredacteur Hennie Kanbier: “Het moest wel een ‘beetje weer’ zijn, want bij miezer of gure weersomstandigheden bleef hij thuis. Geen discussie mogelijk want, zei hij dan, ‘ik moet er nog wel aardigheid in hebben’”. Met Cees Mentink reisde Johan de hele regio af om de ‘oude clubhelden’ die Mentink voor LAV portretteerde te fotograferen.

Eind 2015 benaderde hij mij als eindredacteur van het Leiderdorps Weekblad met het aanbod ook voor deze krant foto’s te maken. Een aanbod dat ik graag aannam. Het was het begin van een prima samenwerking. 

Voor Johan was het fotograferen vooral een sociale bezigheid en hij ontwikkelde een oprechte interesse voor alle organisaties en clubs waar hij regelmatig over de vloer kwam als LW fotograaf. Via Facebook deed hij ook zijn best hun activiteiten te promoten. Zo was hij “een vriend van het Leiderdorps Museum”, zegt voorzitter Bob Reidsma. “Hij kwam altijd graag om de nieuwe tentoonstellingen in beeld te brengen en hielp zo mee het museum meer bekendheid te geven en de nieuwe exposities te promoten. In Johan verliezen we een onvervangbaar Leiderdorps icoon.” 

Wanneer ze het kon combineren met haar eigen werkzaamheden, ging zijn vriendin Jolanda met hem mee naar allerlei activiteiten en evenementen. “De herinnering aan een fietsende Johan met zijn Jolanda achterop met de fotospullen staat op mijn netvlies”, laat burgemeester Laila Driessen weten. Zij typeert Johan als “vriendelijk, goedlachs en gul met zijn foto’s”. Ze memoreert hoe hij altijd precies wist wat hij voor zijn lens wilde. “Zo vroeg hij na de lintjesregen altijd of we de belangstellenden nog eventjes op hun plaats konden laten blijven zitten, zodat de decorandi snel bij hem konden zijn voor de groepsfoto. Hij wachtte bij de beoogde plek en zette iedereen in het gelid, waar wij braaf naar luisterden.“

Een kleine twee weken geleden kreeg Johan de diagnose longkanker, waarbij meteen duidelijk was dat behandeling niet meer zou baten. Zondagochtend overleed hij in Hospice de Mare in Oegstgeest.

Het Leiderdorps Weekblad gaat hem enorm missen en datzelfde geldt voor heel veel Leiderdorpers en Leiderdorpse verenigingen, organisaties en instanties. Maar het allermeest zal hij gemist worden door zijn Jolanda. Alle medewerkers van het Leiderdorps Weekblad wensen haar en alle andere naasten van Johan heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

                                 Corrie van der Laan 

Meer berichten