Burgemeester Laila Driessen opent het vernieuwde Verwonderpad. Geheel links voorzitter Riny Vons.
Burgemeester Laila Driessen opent het vernieuwde Verwonderpad. Geheel links voorzitter Riny Vons. Foto: Corrie van der Laan

Natuurspeeltuin al 10 jaar een succes

Algemeen

Met het doorknippen van maar liefst drie vlaggenslingers opende burgemeester Laila Driessen zaterdagmiddag 17 juli het vernieuwde Verwonderpad in het Ontdekbos van de Leiderdorpse natuurspeeltuin. Daarmee opende ze meteen ook de feestelijke middag ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het groene speelparadijsje in park De Bloemerd.

Door: Corrie van der Laan

“Altijd als ik hier kom, denk ik terug aan mijn jeugd, aan lekker spelen in de natuur”, zei Driessen. Buiten spelen in het groen is voor heel veel kinderen van nu niet vanzelfsprekend, zeker niet in de Randstad. En dat is precies waarom in 2007 de toenmalige gemeenteraadsleden Riny Vons (GroenLinks), Joyce van Reijn (PvdA) en Jarno Volmer (CDA) het plan opvatten om de wat verwaarloosde speelplek in park De Bloemerd om te vormen tot een echte natuurspeeltuin. Zonder fancy speeltoestellen maar met volop gelegenheid tot klimmen en klauteren, huttenbouwen en spelen met zand en water. 


Stroeve start

“We hadden een stroeve start”, keek Vons zaterdag terug. “Er waren, ook in de gemeenteraad, toch wel twijfels of de plannen wat betreft financiering en onderhoud uitvoerbaar zouden zijn.” Toch kon begin 2009 de Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp opgericht worden en - mede dankzij veel sponsoren - de daadwerkelijk aanleg van de door Marijtje Mulder ontworpen speeltuin starten. Op 16 april 2011 werd natuurspeeltuin officieel geopend en het was vanaf dag 1 een succes.

Vons, vanaf de start voorzitter van de Stichting Natuurpeeltuin, is trots op de ontwikkeling die de speeltuin in het afgelopen decennium heeft doorgemaakt. Het begon vrij simpel, met als grootste attractie de waterspeelplaats, maar er is in de loop der jaren steeds meer bij gekomen. Zoals een wilgentunnel en heel veel speelelementen waarvan een groot deel ook geschikt is voor kinderen in een rolstoel. 


Ontdekken

Door het beboste deel van de speeltuin loopt een pad waarlangs van alles te ontdekken is. Dat ‘Verwonderpad’ is door Marieke van Leeuwen van Fairhups ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de speeltuin nog wat spannender gemaakt. Langs het pad liggen door kinderen beschilderde stenen plus een grote hartewenssteen, in de bomen hangen kettingen en bollen en een grote windgong. Van Leeuwen heeft een speurtochtboekje gemaakt waarmee kinderen en hun ouders een paar uur op ontdekkingstocht kunnen gaan. Het is binnenkort te downloaden via www.natuurspeeltuin.nl.

De inrichting is nu wel zo’n beetje af, zegt Vons, al zal de speeltuin blijven evolueren. Want dat hoort ook bij de natuur.

De hartewenssteen: leg je hand erop en doe je wens.
Burgemeester Driessen bekijkt met een groep kinderen het Verwonderpad.
Maart 2008: de wat verwaarloosde speeltuin op de plek waar de natuurspeeltuin moet komen. Op de achtergrond initiatiefnemers Jarno Volmer, Joyce van Steijn en Riny vons (v.l.n.r.)
Het eerste bestuur en de ontwerpster van de natuurspeeltuin op de dag van de opening, 16 april  2011. Staand v.l.n.r.: Indira van der Zeeuw, Linda de Vries, Fons Bitter, Marijtje Mulder (ontwerpster)

Zittend: Riny Vons en Jarno Volmer.
.

Uit de krant