Wilde weit.
Wilde weit. Foto: Jasper Klapwijk

Halfparasieten

Algemeen Pareltjes van de Heemtuin

In deze rubriek belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk steeds een ander pareltje van de heemtuin.

Op veel plekken in de heemtuin groeien planten die om te kunnen overleven van andere planten stelen, zogenoemde halfparasieten. Door zich met de wortels aan de wortels van andere planten te hechten, kunnen ze water en voedingsstoffen aftappen. In de heemtuin zijn er op dit moment twee van deze ‘dieven’ goed te zien: ratelaar en wilde weit.


Ratelaar

Ratelaar is de meest voorkomende halfparasiet in de heemtuin. Omdat het voornamelijk op grassen parasiteert is het een belangrijk plantje in het beheer van de heemtuin. Grassen hebben namelijk de neiging om een vegetatie te domineren. Door ratelaar wordt de groei van grassen onderdrukt, waardoor er meer ruimte voor andere soorten overblijft, en er dus meer diversiteit ontstaat.


Wilde weit

Het zeldzame wilde weit groeit het liefst op droge en kalkrijke grond, en is vooral goed te zien in de ‘droge berm’. Het mooie paarse plantje staat op dit moment prachtig te bloeien, en het effect op de andere planten is nu goed te zien: waar wilde weit groeit zijn andere planten een stuk lager.

Beide planten zijn éénjarig, om ze in het volgende jaar weer terug te laten komen mag er dus niet gemaaid worden voordat de zaden van de planten rijp zijn. De zaden van wilde weit zijn pas na de zomer rijp. De zaden van ratelaar zijn op dit moment al rijp, je kunt ze overal in de zaaddoosjes zien en horen ratelen!

Ratelaar
Afbeelding

Uit de krant