Logo leiderdorpsweekblad.nl
Bertus (in het midden) en Bart (geheel rechts) Bos met tussen hen in burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest die de prijzen uitreikte.
Bertus (in het midden) en Bart (geheel rechts) Bos met tussen hen in burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest die de prijzen uitreikte. (Foto: Emile van Aelst)

Vis van ’t Hof uit Leiderdorp 2e bij Open Nationale Haring Smaaktest

Het was een grote verrassing voor Bertus Bos, eigenaar van Vis van ’t Hof in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof. Dinsdagavond 6 juli scoorde zijn haring 21 punten in de Open Nationale Haring Smaaktest, wat goed was voor de tweede plaats.

Bos was met zijn zoon Bart en enkele personeelsleden dinsdag druk met een haring- en oesterparty in Leiden. Wat betekende dat ze niet persoonlijk bij de wedstrijd in Villa Beukenhof in Oegstgeest aanwezig konden zijn. “De organisatoren hadden ’s middag haringen bij de winkel afgehaald. En om een uur of 8 ’s avonds werd ik gebeld dat ik in de prijzen was gevallen. We zijn toen razendsnel naar Oegstgeest gereden waar we hoorden dat we tweede waren geworden”, vertelt de dolblije Bos.

De haringen werden geproefd door een twaalftal bekende regiogenoten waaronder de burgemeesters van Oegstgeest en Katwijk en voormalig topvoetballer Wim Rijsbergen. Alle haringen werden blind, onder nummer gepresenteerd. Alleen notaris Stephanie Schoonhoven wist welk nummer bij welke vishandel hoorde. Na een korte inleiding door haring professor Arie Kuijt, wisten de Prominente Proevers in een klein uur tot hun oordeel te komen.

Winnaar met 25 punten werd Teun v.d. Toorn uit Bodegraven. De tweede plek was zoals gezegd voor Vis van ’t Hof uit Leiderdorp met 21 punten en Richard Hartevelts viskiosk aan het Leidse Diamantplein eindigde op de derde plaats met 20 punten.


Open inschrijving

Het was dit jaar voor het eerst dat de succesvolle haringsmaaktest een open inschrijving kende. Organisator Bob Goulooze zei in een commentaar over de nieuwe ‘open’ opzet: “Ik vond het bemoedigend dat veel haringhandels uit het land zich hebben aangemeld. Dit is het perfecte podium om je haring onafhankelijk en gereglementeerd te laten beoordelen. Deelnemen is belangrijker dan winnen, want alle deelnemers leveren hele goede haring. Deelname is een kwaliteitskeurmerk op zich.”

Hoe de haring is dit jaar? Volgens diverse vishandelaren is de kwaliteit, maar is de Hollandse Nieuwe wat minder vet dan vorig jaar. 

Meer berichten