De grijze bakken van de bewoners van de Mauritssingel 2-52 worden voor de laatste keer geleegd. | Foto: F. v.d. Groen
De grijze bakken van de bewoners van de Mauritssingel 2-52 worden voor de laatste keer geleegd. | Foto: F. v.d. Groen Foto: Frank van der Groen

Bewoners benedenwoningen Mauritssingel willen grijze restafvalbak houden

Algemeen

afvalcontainers n Bewoners van de woningen op de begane grond van het tweelaagse appartementencomplex aan de Leiderdorpse Mauritssingel 2-52 zijn in rep en roer. Zij moeten hun grijze restafvalbak inleveren, maar willen dat helemaal niet. Want ze krijgen er geen nieuwe voor terug.

Door: Corrie van der Laan

Maandagochtend 5 juli zijn de bakken voor de laatste keer geleegd en diezelfde dag zouden ze ingenomen worden door de gemeente. Maar de bewoners, voor een flink deel tachtig-plussers, hebben de grijze minicontainers meteen na het legen weer meegenomen hun tuinen in.

Bewoner Frank van der Groen vertelt dat hij en zijn buren pas vorige week hoorden dat ze hun restafvalbak kwijt zouden raken. Eind april dit jaar hadden ze, net als alle laagbouw bewoners in Leiderdorp, een brief gekregen met de mededeling dat de minicontainers voor restafval en voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) vervangen zouden worden door nieuwe containers en dat ze bovendien een blauwe container voor oud papier en karton (opk) zouden krijgen (tenzij ze die niet wilden). Vorige week kwam daar plotseling een brief overheen. Vreemd genoeg zonder dagtekening of kenmerk, stipt Van der Groen aan. Daarin stond dat de eerste brief niet voor hen bedoeld was. Ze kunnen wel minicontainers voor gft en opk aanvragen, maar hun restafval moeten ze voortaan wegbrengen naar de ondergrondse container die aan de Mauritssingel staat.


Balen

De veelal bejaarde bewoners balen daar verschrikkelijk van, weet Van der Groen. “Zij willen helemaal niet met hun zakken afval naar de Mauritssingel lopen. Iedereen heeft nu een grijze bak in zijn eigen tuin staan, die in veel gevallen door buren of familie eens in de twee weken buiten wordt gezet, aan de Bloemendaalselaan of de Tuinstraat. Dat systeem werkt uitstekend.”

Ja, het klopt dat er ondergrondse containers voor restafval zijn waar alle bewoners van het complex toegang toe hebben. Maar volgens Van der Groen gebruiken verreweg de meeste bewoners van de benedenwoningen die zelden of nooit. Hij ziet ook geen enkele reden waarom ze hun grijze bak niet kunnen houden. “Er komt toch om de week een vuilniswagen langs om de minicontainers van de laagbouwwoningen te legen.’


‘Hoogbouw’

De gemeente Leiderdorp ziet dat anders. Ook dit soort complexen met woningen op de begane grond en op de eerste verdieping wordt beschouwd als ‘hoogbouw’, legt een woordvoerder uit. En hoogbouwbewoners moeten hun restafval naar daarvoor bestemde ondergrondse verzamelcontainers brengen, ook als ze op de begane grond wonen. Wel kunnen ze desgewenst een groene (gft) of blauwe (opk) minicontainer aanvragen. 

De bewoners die nog een oude grijze bak hebben, krijgen geen nieuwe, bevestigt de woordvoerder. Het gaat ook niet werken om hun oude restafvalbak aan de weg te zetten. “Die worden niet meer geleegd, want ze hebben geen chip. Het houden van de oude minicontainer heeft dus geen zin.”

Wat Van der Groen betreft is de kous hiermee niet af. Hij is boos over de manier waarop de gemeente communiceert met de bewoners waarvan er toch veel tot een kwetsbare groep behoren. “Als een olifant door de porseleinkast”, is zijn typering. Hij is ook van mening dat de brief die de bewoners vorige week kregen niet rechtsgeldig is. “Vooralsnog ga ik dan ook vanuit dat we op grond van de eerste brief uit april gewoon een nieuwe grijze bak krijgen.”

Uit de krant