Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Met aanwijzigen van de instructeur van Paraat blust Teun Peters van Alecto een gasbrandje. | Foto: C. v.d. Laan</p>

Met aanwijzigen van de instructeur van Paraat blust Teun Peters van Alecto een gasbrandje. | Foto: C. v.d. Laan

(Foto: Corrie van der Laan)
clubs en verenigingen

Eerste hulp bij calamiteiten - BHV-dag in kader Lokaal Sportakkoord

Wat doe je als de vlam in de frituurpan slaat of als ineens de meterkast in de fik staat? Bij Alecto weten ze nu hoe je verschillende soorten branden snel en veilig kunt blussen. Vijf vaste vrijwilligers van de Leiderdorpse hockeyclub kregen daar vorige week vrijdag uitgebreid les over van een instructeur van het Nieuw-Vennepse bedrijf Paraat. Het was onderdeel van een training bedrijfshulpverlening (BHV), die de hele dag duurde. De ochtend was gewijd aan EHBO en reanimatie, de middag aan brandveiligheid. 

De BHV-dag werd georganiseerd in het kader van het Lokaal Sportakkoord, dat vorig jaar is opgesteld door Leiderdorpse vrijwilligers en professionals die actief zijn op gebied van sport, zorg, bewegen en welzijn. Doel van dat akkoord is meer inwoners van Leiderdorp blijvend, dus hun leven lang, te laten genieten van sport en bewegen. 


Vier ambities

Daarvoor zijn ambities geformuleerd op vier gebieden: 1 - Meer sportaanbod voor schoolkinderen; 2 - Betere samenwerking tussen sportverenigingen; 3 - Het in beweging krijgen van speciale doelgroepen als ouderen en mensen uit gezinnen met een laag inkomen; en 4 - Het uitbreiden van het aantal actieve vrijwilligers. Aan ieder van die ambities zijn concrete plannen gekoppeld. Om die uit te voeren heeft de Rijksoverheid voor een periode van drie jaar een budget van 20.000 euro per jaar beschikbaar gesteld.

De trainingsdag bij Alecto was een uitvloeisel van ambitie 4. Immers, om vrijwilligers te krijgen en te behouden is het belangrijk dat ze meer waardering, ondersteuning en mogelijkheden tot opleiding krijgen.

Ook andere ambities uit het sportakkoord hebben inmiddels geleid tot acties en activiteiten. Zo is tennisvereniging De Munnik vorige maand gestart met kennismakingslessen tennis voor basisscholieren. Meer daarover in het artikel Basisscholieren krijgen tennisles.

Meer berichten