Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Wethouder Rik van Woudenberg heeft de steen op z&#39;n plek gelegd, zijn collega Willem Joosten hamert &#39;m vast.&nbsp;</p>

Wethouder Rik van Woudenberg heeft de steen op z'n plek gelegd, zijn collega Willem Joosten hamert 'm vast. 

(Foto: Corrie van der Laan)
Projecten

Aftrap werk Statendaalderplein

Eendrachtig samenwerkend legden wethouders Willem Joosten (VVD, Centrumplan) en Rik van Woudenberg (D66, openbare ruimte) maandagochtend op het Leiderdorpse Statendaalderplein een stoepsteen op zijn plek. Met dit fotomoment werd de start van de opknapbeurt van het plein voor winkelcentrum Winkelhof officieel ingeluid.

Door: Corrie van der Laan

Het echte werk is vorige week al begonnen. Het straatmeubilair en een flink deel van de straatstenen en de trappen aan de kant van de Karolusgulden is inmiddels verwijderd. Hier komt een brede groenstrook met nog maar één trap. Verder wordt het plein waar nodig opgehoogd en voorzien van nieuwe bankjes, afvalbakken, fietsparkeervoorzieningen en straatverlichting. De trap naar de Florijn wordt een hellingbaan. Voetgangers en fietsers vanaf de Engelendaal krijgen straks een meer logische route het plein op. De boom in het plantvak midden op het plein wordt verplaatst en in de rij leilindes langs de Engelendaal komen er twee bij. Voor de bestrating worden de oude stenen zoveel mogelijk hergebruikt. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Daallin B.V. uit Pijnacker.


Uitgesteld

Het Statendaalderplein had al jaren geleden aangepakt moeten worden maar dat werd steeds uitgesteld vanwege uitbreidings- en bouwplannen van Winkelhof-eigenaar Wereldhave. Nu duidelijk is dat de uitvoering van die plannen voorlopig niet gaat gebeuren, vond het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders het onverantwoord nog langer te wachten met de opknapbeurt. Begin 2020 kwam stedenbouwkundig bureau Urban Sunergy al met een ontwerp voor een bescheiden facelift en afgelopen januari stelde de gemeenteraad de daarvoor benodigde 175.000 euro beschikbaar. De raad hoopt op den duur in ieder geval een groot deel van dat geld terug te krijgen van Wereldhave.


Finishing touch

Het grootste deel van het werk moet eind juli, voor de start van de bouwvak, klaar zijn. In de nieuwe plantvakken komen voorlopig éénjarig planten. Vanaf eind augustus krijgt het plein de finishing touch; dan worden de bankjes geplaatst. De definitieve beplanting in de plantvakken en het planten van de leilindes gebeurt, vanwege het plantseizoen, in het najaar.

Tijdens de werkzaamheden blijft het plein toegankelijk.


‘Ongerustheid over bomen niet nodig’

Vorige week toonden enkele Leiderdorpse burgers zich ongerust over de bomen die aan de kant van de Karolusgulden op het Statendaalderplein staan. Pal naast de ca. 45 jaar oude eiken liggen flinke stapels stenen, afkomstig van de opgebroken bestrating en afgebroken oude plantenbakken. Er waren zorgen dat dit de wortels zou beschadigen. Maar volgens toezichthouder Erik van Doorn van de gemeente is die ongerustheid niet nodig. De bomen stonden altijd in grote stenen bakken waardoor de wortelgroei omlaag is gedwongen. De steenhopen liggen buiten de contouren van die bakken.

De stammen van de bomen zijn beschermd met houten ‘jasjes’, zoals ook moet volgens de geldende regels. “Ze krijgen het alleen maar beter”, verzekert Van Doorn. “Tot nu toe waren ze omringd door verharding, straks komen ze in een groenstrook te staan.”

Meer berichten