Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Noeste werkers in de buurtmoestuin met geheel links Robert van Egmond van Incluzio, geheel rechts bewoonster Marlon Ernest.</p>

Noeste werkers in de buurtmoestuin met geheel links Robert van Egmond van Incluzio, geheel rechts bewoonster Marlon Ernest.

(Foto: Corrie van der Laan)
Wijknieuws

Doorstart voor buurtmoestuin

Er staan nieuwe plantenbakken klaar om gevuld te worden. In de perken worden de maïs en tomatenplanten al aardig hoog en geeft Oost-Indische kers een kleurig accent. De buurtmoestuin tussen de Karolusgulden en de Florijn in Leiderdorp is aan een tweede leven begonnen.

Door: Corrie van der Laan

De tuin stamt oorspronkelijk van eind 2016. Buurtbewoners namen toen het initiatief om een verwaarloosd speelplaatsje om te vormen tot speel-, moes- en pluktuin. Dat werkte een paar jaar goed maar na de verhuizing van enkele van de trekkers verdween ook het enthousiasme en kreeg onkruid vrij spel.

Totdat welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp begin dit jaar het heft in handen nam. “We hebben onder de buurtbewoners gepeild of er belangstelling was voor een doorstart. Dat leverde een tiental omwonenden op die zich wilden inzetten voor de moestuin”, vertelt buurtcoach Robert van Egmond. Bovendien werd de samenwerking gezocht met het op een steenworp afstand gevestigde activiteitencentrum Gading, dat dagbesteding verzorgt voor mensen met een beperking. Het Postcodeloterij Buurtfonds gaf een bijdrage in de kosten voor de herinrichting van de tuin.


Geen verplichting

Eind april gingen ze aan de slag. “Heerlijk om hier bezig te zijn”, zegt bewoonster Marlon Ernest. “En handig dat je tegelijk je kinderen in de gaten kan houden die hier rondfietsen en spelen.” De organisatie van de werkzaamheden gaat heel losjes. “Je doet wat in de tuin als je er zin in hebt, het moet geen verplichting worden. Het leuke is dat heel wat bewoners af en toe meehelpen, ook degenen die zich niet opgegeven hebben.”

Cliënten van Gading gaan eens per week helpen met het tuinieren. Zij hebben hoge plantenbakken gemaakt die vanuit de rolstoel te bewerken zijn. Vrijdag 25 juni werden die bakken geplaatst, evenals een megagroot insectenhotel. Ook een product van Gading.

Alle buurtbewoners zijn welkom om straks te profiteren van de oogst. De kinderen doen dat alvast. “Ze eten zich helemaal vol aan de bessen en frambozen”, lacht Ernest.


Meer berichten