Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Ook in de Leiderdorpse vaccinatielocatie in De Bloemerd kan wie dat wil vanaf 25 juni geprikt worden met het Janssen-vaccin. &nbsp;</p>

Ook in de Leiderdorpse vaccinatielocatie in De Bloemerd kan wie dat wil vanaf 25 juni geprikt worden met het Janssen-vaccin.  

(Foto: J.P.Kranenburg)
corona

Inwoners Hollands Midden kunnen toch kiezen voor Janssen-vaccin

In tegenstelling tot het bericht van vorige week, is het Janssen-vaccin op vrijwillige basis te krijgen bij de GGD Hollands Midden. Dit komt omdat er toch meer Janssen-vaccin beschikbaar is. GGD Hollands Midden prikt met het Janssen-vaccin vanaf 25 juni op de locaties in Bergambacht, Gouda, Leiderdorp en Leiden. 

Vanaf woensdag 23 juni kan iedereen van 18 jaar of ouder kiezen voor een Janssen-prik. Door te bellen naar een speciaal telefoonnummer van de GGD GHOR Nederland kun je een afspraak maken voor vaccinatie met het Janssen-vaccin. Heb je al een afspraak staan, dan kun je de afspraak om laten zetten. Laat je goed informeren over je keuze, zoals over mogelijke bijwerkingen en de bescherming die het vaccin biedt. 


Terug van examenreis: laat je testen

GGD Hollands Midden roept examenleerlingen die net terug zijn van een vakantie naar het buitenland zich te laten testen op corona. De GGD ziet een toename van het aantal coronabesmettingen onder jongeren die een reisje naar het zuiden van Europa hebben gemaakt. De afgelopen weken zijn bijvoorbeeld zo’n 95 besmettingen in de regio Hollands Midden te herleiden naar een examenreis. Om verspreiding en mutaties van het coronavirus te voorkomen roept de GGD daarom alle jongeren op die op examenreis zijn geweest, om zich te laten testen in een coronateststraat. Je kan een afspraak maken door te bellen naar het landelijke callcenter 0800-1202 of met je DigiD via www.coronatest.nl


Bronnen van besmettingen

Er zijn steeds minder besmettingen, maar corona is nog niet weg en het risico op mutaties blijft bestaan. Zolang nog niet iedereen (volledig) beschermd is, is het belangrijk verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De GGD’en zoeken daarom tijdens het bron- en contactonderzoek uit waar iemand mogelijk besmet is met het virus. De gegevens van deze onderzoeken zijn nu terug te vinden op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Hieruit blijkt dat in de week van 7 tot en met 13 juni 69 procent van de besmettingen in Hollands Midden plaatsvond in eigen huis of door op bezoek te gaan. 4,9 procent van de besmettingen vond plaats op werk en 6,1 procent op school of in de kinderopvang. 

Het aantal clusters in de regio Hollands Midden is de afgelopen maand hard gedaald. Als 3 of meer personen binnen 1 groep besmet zijn geraakt, spreekt de GGD van een cluster. In april werden nog zo’n 500 actieve clusters onderzocht door de GGD, eind juni is dit gedaald naar zo’n 80 clusters. 


Weekcijfers

In de week van 14 juni tot en met 20 juni zijn 6.349 inwoners van Hollands Midden getest in de GGD-teststraten. 322 inwoners (5.1 procent) testten positief op corona en vier mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast heeft de GGD in totaal de afgelopen week 64.216 vaccinaties gezet.

Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Meer berichten