Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De SpaceBuzz op het schoolplein van &#39;t Bolwerk aan de Klerkenhof in Leiderdorp.&nbsp;</p>

De SpaceBuzz op het schoolplein van 't Bolwerk aan de Klerkenhof in Leiderdorp. 

(Foto: PR)
onderwijs

Groep 7 ’t Bolwerk ging virtueel de ruimte in

Groep 7 van de Leiderdorpse basisschool ‘t Bolwerk kreeg donderdagochtend een bijzondere primeur: het was de eerste klas van Nederland die een 4D-reis mocht maken met de indrukwekkende spaceshuttle SpaceBuzz.

De SpactBuzz, ‘s werelds eerste levensechte virtual reality raket, maakt de komende periode een tour langs meer dan 300 basisscholen door heel Nederland. 15.000 leerlingen uit groep 7 gaan zo virtueel de ruimte in en ervaren zelf vanuit de ruimte hoe ongelooflijk mooi, maar ook kwetsbaar onze aarde is.   


Missie

De SpaceBuzz missie is om kinderen wereldwijd de aarde door de ogen van een astronaut te laten zien en hen zo te inspireren om ambassadeurs van onze prachtige planeet te worden. Wat de leerlingen van ‘t Bolwerk betreft is die missie geslaagd; zij waren razend enthousiast over de bijzondere 4D-reis in de indrukwekkende SpaceBuzz raket.

André Kuipers is mede-initiatiefnemer en ambassadeur van SpaceBuzz. “Het uitzicht vanuit de ruimte op onze prachtige planeet leert ons veel over hoe we met onze aarde omgaan. Het liefst zou ik iedereen meenemen op ruimtereis om dat met eigen ogen te zien, maar dat gaat helaas niet. Daarom is dit een schitterende manier om met gebruik van de nieuwste technologie de indrukwekkende ervaring van astronauten te delen met kinderen op onze planeet”, zegt hij.


Nieuwste technologieën

Het bezoek van de SpaceBuzz aan scholen is onderdeel van een lespakket dat de thema’s ruimtevaart, STEM en de aarde combineert met de ontwikkeling van belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Het lesprogramma is ontwikkeld door een bijzonder team van astronauten, educatiedeskundigen en virtual reality-experts, waarbij de nieuwste technologieën worden ingezet voor educatieve doeleinden. De leeropbrengsten van het programma en de virtual reality-ervaring worden gedurende het programma wetenschappelijk getoetst door het team van Prof. Dr. Max Louwerse, professor Artificiële Intelligentie en Cognitieve Psychologie van de Universiteit Tilburg.


Tweede raket in de maak

Het SpaceBuzz programma is zowel in Nederland als in het buitenland positief ontvangen. In Nederland is er inmiddels een wachtlijst tot halverwege 2022. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een tweede raketvoertuig, zodat er nog meer scholen kunnen worden bereikt. In het buitenland wordt SpaceBuzz ondersteund door collega-astronauten van Kuipers, de wereldwijde ruimtevaartindustrie, het International Astronautical Congress en partijen als National Geographic, Netherlands Space Office, de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en de Amerikaanse Challenger Learning Centers om SpaceBuzz naar kinderen over de hele wereld te brengen.


Over SpaceBuzz

SpaceBuzz is een educatieve non-profit stichting met een wereldwijde missie: miljoenen kinderen inspireren om ambassadeur van de aarde te worden. Het programma is gebaseerd op het unieke perspectief van astronauten en is gratis voor kinderen en scholen. Het lesprogramma en de virtual reality ervaring zijn in Nederland ontwikkeld en is internationaal aanpasbaar.

Meer berichten