Logo leiderdorpsweekblad.nl
De maan dekt een deel van de zon af.
De maan dekt een deel van de zon af. (Foto: PR)

Leidse Sterrewacht zendt zonsverduistering live uit op YouTube

Donderdag 10 juni tussen 11.19 en 13.31 uur is er – als het weer meewerkt - een gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Nederland. In Canada is de zonsverduistering volledig. De zon verdwijnt daar rond 11.45 uur volledig achter de maan. Een bijzonder fenomeen en de Leidse Sterrewacht heeft een team van drie mensen ter plaatse die daar opnames van maken. Deze worden live uitgezonden via YouTube (kanaal www.youtube.com/watch?v=AzvoAWHRJOs).

Tijdens de anderhalf uur durende uitzending, die begint om 11.00 uur, worden er presentaties en filmpjes getoond en verhalen verteld die met de zon te maken hebben. De uitzending is een samenwerking tussen de Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS), de Leidse Sterrewacht, Kaiser en Camras (Dwingeloo).

In Nederland was de laatste keer dat er een (gedeeltelijke) zonsverduistering te zien was op 20 maart 2015. Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de zon en de aarde door. Bij de zonsverduistering van komende donderdag zal vanuit Nederland gezien ongeveer 17 procent van de zon zo afgeschermd worden. Niet voldoende om het donker te maken, maar goed te zien met het blote - wel goed tegen straling beschermde - oog.

Meer berichten