Logo leiderdorpsweekblad.nl
Op zoek naar heelblaadjes met Aad.
Op zoek naar heelblaadjes met Aad. (Foto: Marleen Zuiddam)
Natuur

Rondwandeling over het mooiste bosplantsoen van Leiderdorp

Buurtbewoner en heemtuin-deskundige Aad Rijntalder heeft vorige week een rondwandeling met omwonenden gehouden over het Heelblaadjespad. Hij noemt het pad het mooiste bosplantsoen van Leiderdorp, kent geen ander stukje groen in de directe omgeving van huizen waarin zoveel te zien is. Het gonst er van de bijen, vogels kwetteren en vlinders fladderen van bloem tot bloem. 

Door: Marleen Zuiddam

In het vroege voorjaar zagen bewoners kievitsbloemen, bosanemonen, wilde hyacinten, sneeuwklokjes, lenteklokjes, inheemse narcissen en dit jaar voor het eerst gele bostulpen. 

Nu het bladerdek van de bomen zich meer sluit laat het pad weer andere begroeiing zien. Voor het eerst op het pad is er de groene ossentong met hemelsblauwe bloempjes. De vorig jaar door bewoners gezaaide zwartmoeskervel groeit als kool en zal volgend jaar gele bloemschermen laten zien. Nieuw zijn ook bosandoorn, knikkend nagelkruid, voorjaarszonnebloem en adderwortel.

De grote kaardebol, met bladeren die aan de onderzijde sterk gekarteld zijn, is ook een nieuwkomer. Aad vertelt dat het een vleesetende plant is. De stand van de bladeren aan de stengel zorgt ervoor dat er zich poeltjes vormen. De plant lokt insecten, door in die poeltjes een sterk geurende, zoet smakende stof af te scheiden. Wanneer insecten ervan drinken raken ze verdooft en verdrinken ze. Het vocht verandert in vloeibare mest die door de kaardenbol weer wordt opgenomen.

Op zoektocht naar het heelblaadjes wijst Rijntalder de bewoners nog op knikkend vogelmelk, heksenkruid, lievevrouwebedstro, bos vergeet-mij-nietjes en verschillende soorten boterbloemen. En aan de oever van het water zien de bewoners dan het plantje waarnaar hun pad is vernoemd, het heelblaadjes. Nu zijn alleen nog de heldergroene, viltig behaarde blaadjes te zien. Over zes weken staan ze vol in bloei en zijn de goudgele bloempjes te bewonderen. Heelblaadjes van vorig jaar zijn te zien op de website www.heelblaadjespad.nl.

Meer berichten