Eind februari trokken prikteams vanuit de coronaspoedpost bij het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp de regio in om kwetsbare mensen in instellingen te vaccineren.
Eind februari trokken prikteams vanuit de coronaspoedpost bij het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp de regio in om kwetsbare mensen in instellingen te vaccineren. Foto: PR

Coronahuisartsenpost in Leiderdorp is dicht

Algemeen corona

Sinds 1 juni is de coronaspoedpost voor patiënten van huisartsen (CSP) bij het Alrijne Ziekenuis in Leiderdorp gesloten. Door de dalende besmettingscijfers is de CSP niet meer nodig.

De spoedpost is in het begin van de coronacrisis opgericht als samenwerking van de huisartsen in de Leidse en Alphense regio (toen nog SHR) en de huisartsen uit de Duin- en Bollenstreek (toen nog DDDB). Doel was om de plotselinge toestroom van covidpatiënten of mensen die werden verdacht van covid zo veilig mogelijk en buiten de wachtkamers voor de andere huisartspatiënten te kunnen zien en later ook te laten testen. De CSP is in één weekeinde opgericht toen de zorgen over besmettingen ineens snel piekten en er nog maar voor één week beschermingsmateriaal was voor het personeel en de artsen. Het tekort aan beschermingsmateriaal was zo acuut dat bewoners uit de streek werden opgeroepen om maskers en brillen te schenken, wat gelukkig ook gebeurde!

De CSP heeft ruim een jaar prima gefunctioneerd en er zijn door de assistenten en artsen

vele patiënten getest en behandeld. De samenwerking stelde hoge eisen aan bemensing, veiligheid en bescherming van persoonsgegevens en heeft de samenwerking tussen de huisartsenposten, die al stond gepland, verder versterkt en versneld. Inmiddels zijn de beide organisaties opgegaan in de nieuwe huisartsenpostorganisatie de LIMES per afgelopen 1 januari.

Het succes van de samenwerking is mede mogelijk geweest door regionale samenwerking met de ziekenhuizen, welwillende steun van de zorgverzekeraars en veel extra inzet van personeel van de Limes en de huisartsen en is een mooi voorbeeld van wat er met inventiviteit en doelgerichtheid in tijden van crisis in korte tijd voor elkaar gekregen kan worden.

Martin Schalij, voorzitter raad van Bestuur van het LUMC: “mede dankzij het zeer snel inrichten van de corona huisartsenpost en de enorme inzet van het personeel is voorkomen dat de ziekenhuizen zijn overlopen!”

Uit de krant