Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Bloemerd heeft een totale metamorfose ondergaan, van sporthal naar vaccinatielocatie.
De Bloemerd heeft een totale metamorfose ondergaan, van sporthal naar vaccinatielocatie. (Foto: J.P.Kranenburg)
corona

Vaccinatielocatie in Leiderdorpse sporthal De Bloemerd geopend

Maandag 24 mei is het nog rustig in de gloednieuwe vaccinatielocatie van de GGD in de Leiderdorpse sporthal De Bloemerd. Op deze openingsdag staan maar 400 afspraken ingepland. Maar dat worden er de komende tijd veel meer. “Zodra er genoeg vaccin is gaan we opschalen”, aldus Margreet Bekedam, projectleider vaccinatie van de GGD Hollands Midden. De Leiderdorpse prikstraat heeft een capaciteit van zo’n 1.500 vaccinaties per dag en als het echt moet, kan dat opgerekt worden naar 1.800. 

Door: Corrie van der Laan

De GGD opende op Tweede Pinksterdag twee nieuwe priklocaties – behalve die in Leiderdorp ook eentje in Nieuwerkerk - waardoor er nu in totaal zeven locaties zijn waar inwoners van de veiligheidsregio Hollands Midden zich kunnen laten vaccineren tegen corona.


Stroomversnelling

Niet alleen in onze regio maar in het hele land zit het vaccinatieprogramma in een stroomversnelling, vertelde burgemeester Laila Driessen vanochtend tijdens een persmoment in De Bloemerd. “Straks worden in heel Nederland 200 prikken per minuut gezet, 145.000 per dag”, vertelde ze enthousiast. “De samenleving is weer aan het ontluiken en daar levert deze locatie een mooie bijdrage aan. Zien we licht aan het eind van de tunnel? Meer dan dat, we zijn er bijna doorheen! Maar hoe snel we het laatste eindje afleggen, hangt af van ons eigen gedrag; hoe beter iedereen zich aan de coronaregels houdt, hoe sneller het gaat.”

In De Bloemerd wordt nu alleen gevaccineerd met Pfizer, op 28 mei komt daar het Janssen vaccin bij. “We verwachten dat de aanvoer van vaccins de komende drie weken snel naar een piek groeit”, zei Bekedam. “Dan kunnen we alle tien de prikstraten hier in gebruik nemen.”

Elke dag, inclusief zon- en feestdagen, wordt hier van 8 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middag gevaccineerd. Met een volle bezetting is er een staf van zestig tot zeventig mensen, niet alleen prikkers maar ook gastvrouwen en -heren die de weg wijzen, medewerkers die alle formulieren checken en de administratie bijhouden, medici voor de gezondheidscheck, mensen die de spuiten vullen en beveiligers. Medewerkers van Sportfondsen kunnen ook eindelijk weer in deze sporthal aan de slag; zij zorgen voor koffie en thee voor de mensen die na hun prik een kwartiertje moeten wachten.


Dankbaar

De vaccinatiecampagne is een enorme klus maar wel ontzettend leuk en dankbaar, zegt Bekedam. “We werken met z’n allen aan het oplossen van een heftig probleem. We krijgen op de priklocaties veel positieve reacties van mensen die blij zijn dat ze het vaccin krijgen. Wat dat betreft hebben mijn collega’s van de testen en het bron- en contactonderzoek het veel zwaarder; zij moeten het slechte nieuws brengen als iemand positief test.”

Ze is tevreden met de vaccinatiebereidheid, die op 85 tot 90 procent ligt. De GGD doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen te bereiken, vertelt ze. Zo gaan medewerkers volgende week naar maatschappelijk opvanglocaties voor dak- en thuislozen om daar mensen te vaccineren met Janssen, waar maar één prik van nodig is.

De drukte voor de GGD zal nog minstens een paar maanden aanhouden, verwacht Bekedam. “Half juli moet iedereen die dat wil in ieder geval een eerste prik hebben gehad en de vaccinatielocaties zullen zeker tot eind augustus in gebruik blijven. Al kunnen we op een gegeven moment wel wat gaan afschalen. Corona zal heus niet weg zijn na deze periode, maar hopelijk wel beheersbaar.”

Meer berichten