Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De bestuursleden van Zon op Leiderdorp (v.l.n.r. Lodewijk van Aernsbergen, Coen Huisman, Johan Kools, Henk van Rooijen en Ton Cremers) bij sportzaal Hoftuyn. | Archieffoto: Marieke van Leeuwen</p>

De bestuursleden van Zon op Leiderdorp (v.l.n.r. Lodewijk van Aernsbergen, Coen Huisman, Johan Kools, Henk van Rooijen en Ton Cremers) bij sportzaal Hoftuyn. | Archieffoto: Marieke van Leeuwen

(Foto: Marieke van Leeuwen)
Milieu en duurzaamheid

Certificaten tweede Leiderdorpse zonnedak binnen een dag uitverkocht

De zonnecoöperatie Zon op Leiderdorp (ZoLd) heeft alle certificaten voor het tweede zonnedak in Leiderdorp binnen een dag verkocht. Het tweede zonnedak wordt gerealiseerd op het dak van sportzaal Hoftuyn aan de Leeuwerikstraat.

Door: Marieke van Leeuwen

Een maand geleden, op 17 april, gingen de 184 certificaten van het tweede zonnedak in de verkoop. Hiervoor heeft ZoLd eerst alle mensen op de wachtlijst benaderd. De inschrijving sloot op 1 mei maar alle certificaten waren na 18 uur uitverkocht. Vanwege de grote interesse heeft ZoLd ervoor gekozen een maximum van tien certificaten per huishouden in te stellen zodat meer mensen certificaten konden aankopen. Tien certificaten staan ongeveer gelijk met 2.500 KWH per jaar, het energieverbruik van een gemiddeld huishouden.

Voor dit project heeft ZoLd heeft een aanvraag gedaan via de nieuwe Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Deze regeling ging op 1 april in en vroeg in de ochtend van die dag zat ZoLd secretaris Coen Huisman klaar achter het scherm om de omvangrijke aanvraag in te dienen. ZoLd hoorde daardoor tot de eerste aanvragers van deze subsidie. Het bestuur van de zonnecoöperatie heeft er alle vertrouwen in dat de aanvraag wordt goedgekeurd. Dit zal uiterlijk 30 september, maar hopelijk ruim eerder duidelijk zijn. Zodra de goedkeuring binnen is, kan daadwerkelijk begonnen worden met de aanleg van het zonnedak op de Hoftuyn.


ZoLd zoekt daken

De belangstelling voor de aanschaf van certificaten op een zonnedak in Leiderdorp blijft bijzonder groot. Lang niet iedereen die hier interesse in heeft, heeft de mogelijkheid gekregen om certificaten aan te schaffen. Ook was er soms teleurstelling over het maximale aanbod van 10 certificaten. ZoLd is daarom dringend opzoek naar locaties voor nog meer zonnedaken. De gemeente Leiderdorp werkt constructief mee en bekijkt de mogelijkheden voor alle daken die zij in eigendom heeft. Niet alle daken zijn daarvoor geschikt maar ZoLd wil graag het gesprek aangaan met mensen die hun dak ter beschikking willen stellen. Voor particulieren die dat doen is er sinds kort een gunstige subsidie regeling van 2.500 tot 5.000 euro. Daarnaast zijn er ook financiële regelingen om daken te versterken.

Ook kan ZoLd scholen ontzorgen bij het plaatsen van zonnepalen en tegelijkertijd een deel van de daken gebruiken voor zonnedaken.

Verder sluit ZoLd het plaatsen van zonnepanelen langs de snelweg A4 niet uit. ZoLd-voorzitter Johan Kools geeft aan dat de coöperatie graag de komende periode in gesprek gaat met omwonenden om de mogelijkheden te bespreken.

Kijk voor meer informatie over ZoLd op www.zonopleiderdorp.nl.

Meer berichten