Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Een beeld van de nieuwe flats in vogelvlucht.</p>

Een beeld van de nieuwe flats in vogelvlucht.

(Foto: Architectenbureau Ab Verbeek)
bouwplannen

Nieuwbouwplan voor Pinksterbloem

Drie appartementenblokken met in totaal 72 sociale huurwoningen aan de Pinksterbloem in Leiderdorp worden in de tweede helft van 2022 afgebroken. In plaats daarvan komen drie nieuwe gebouwen met in totaal 92 sociale huurwoningen. De plannen voor de nieuwbouw werden maandagavond gepresenteerd aan de Leiderdorpse politiek.

Door: Corrie van der Laan

De flats, eigendom van woningcorporatie Rijnhart Wonen, zijn gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw. Dat ze aan het einde van hun levensduur zijn, is al jaren duidelijk. De eerste plannen voor sloop en herbouw stammen uit 2016. Toen bleek uit onderzoek dat de gebouwen in zo’n slechte staat zijn dat renovatie geen optie meer is. Veel huurders klaagden over tocht- en vochtproblemen en door gebrek aan isolatie is er extreme geluidsoverlast. Bovendien is de indeling van de appartementen niet meer van deze tijd.


Korter maar breder en hoger

De nieuwe appartementengebouwen worden wat minder lang maar wel breder en hoger. De huidige flats hebben drie woonlagen. Twee van de nieuwe gebouwen worden grotendeels vier hoog, alleen waar ze aan de Pinksterbloem grenzen zijn ze een etage lager. Het derde gebouw, parallel aan de Van der Marckstraat, wordt zeven verdiepingen hoog.

Er komt een mix van twee-, drie- en vierkamerwoningen. Allemaal vallen ze qua huurprijs onder de huursubsidiegrens (nu ca. 750 euro/maand), 80 procent blijft ruim onder de 700 euro. De nieuwbouw wordt gasvrij en bijna energie neutraal.


Bomen behouden

Bij de herinrichting van de ruimtes tussen de gebouwen wordt geprobeerd de volwassen bomen die hier staan zoveel mogelijk te behouden, vertelde landschapsarchitect Peter Verhagen. Er wordt gedacht over het aanbrengen van reliëf, wat niet alleen een natuurlijke wateropslag geeft bij hoosbuien maar het groen ook interessanter maakt als speelgebied. Over de inrichting zal uitgebreid overlegd worden met de buurt, beloofde hij. Waarschijnlijk wordt in juni al een eerste bijeenkomst georganiseerd.

Het inpassen van voldoende parkeerplaatsen wordt een uitdaging, zei gemeentelijk projectleider Joke Boot. Volgens de huidige parkeernorm zijn voor 92 woningen 109 parkeerplaatsen nodig in het plangebied. Die komen langs de Pinksterbloem, de Splinterlaan en de Van der Marckstraat.

Omdat de Pinksterbloemflats al jaren op de nominatie voor sloop staan, zijn inmiddels – op één na - alle vaste huurder verhuisd. De huidige huurders, veelal studenten, hebben een tijdelijk contract. Zij zullen in het tweede kwartaal van 2022 moeten vertrekken, zei een vertegenwoordiger van Rijnhart Wonen maandagavond.

De nieuwbouwplannen worden op 28 juni besproken in het Politiek Forum en op 12 juli moet de gemeenteraad een oordeel geven.

Meer berichten