Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Bomen waarin de eikenprocessierupsen zitten, worden gemarkeerd met een rood-wit lint. De nesten worden zo snel mogelijk verwijderd.&nbsp;</p>

Bomen waarin de eikenprocessierupsen zitten, worden gemarkeerd met een rood-wit lint. De nesten worden zo snel mogelijk verwijderd. 

(Foto: J.P. Kranenburg)

Gemeente Leiderdorp bestrijdt eikenprocessierups

De gemeente Leiderdorp is vorige week weer gestart met de strijd tegen de eikenprocessierups. Dat gebeurt in deze periode van het jaar door een biologisch bestrijdingsmiddel in de kruinen van eikenbomen te sproeien.

Het bestrijdingsmiddel bestaat uit microscopisch kleine wormpjes, de nematode Steinernema feltiae, die de rupsen binnendringen en van binnenuit vernietigen. Het spuiten gebeurt ’s avonds en ‘s nachts omdat de nematoden niet tegen daglicht kunnen. Het kan enige geluidsoverlast voor de omwonenden geven. Voorgaande jaren waren er vooral veel eikenprocessierupsen in de parken De Bloemerd, en De Houtkamp en in de omgeving van de Mauritssingel, dus daar zullen de bestrijdingswerkzaamheden zich concentreren.


Nesten

De tweede fase van de bestrijding bestaat uit het mechanisch wegzuigen van nesten met rupsen vanuit een hoogwerker.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De vlinder legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ‘s nachts in processie op zoek naar voedsel (vandaar de naam). De rupsen vormen een probleem vanwege hun brandharen, die ze afstoten wanneer ze verstoord worden. Na contact met de onzichtbaar kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen zowel bij mensen als bij dieren klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.


Melden

Leiderdorpers die de eikenprocessierups signaleren, wordt gevraagd hier melding van te maken via de www.leiderdorp.nl (doorklikken naar ‘Melding doen’) of tel. (071) 5458 500. Besmette bomen worden gemarkeerd met een rood-wit lint en de nesten worden zo snel mogelijk verwijderd.

Meer berichten