Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Wethouder Rik van Woudenberg (links) en gedeputeerde Floor Vermeulen fietsen de Stierenbrug op, waar burgemeester Laila Driessen hen opwacht bij de stier. Er was niet toevallig gekozen voor de fiets: Van Woudenberg zou graag zien dat Leidenaren en andere regiobewoners Leiderdorp te fiets bezoeken. &nbsp;</p>

Wethouder Rik van Woudenberg (links) en gedeputeerde Floor Vermeulen fietsen de Stierenbrug op, waar burgemeester Laila Driessen hen opwacht bij de stier. Er was niet toevallig gekozen voor de fiets: Van Woudenberg zou graag zien dat Leidenaren en andere regiobewoners Leiderdorp te fiets bezoeken.  

(Foto: J.P.Kranenburg)
Projecten

Stierenbrug nu echt helemaal klaar

Bijna twee jaar lang is er - met tussenpozen – gewerkt om de Leiderdorpsebrug, beter bekend als de Stierenbrug, weer in perfecte staat te krijgen. Eind maart zijn de laatste klusjes gedaan. Reden voor een officieel momentje waarvoor burgemeester Laila Driessen, wethouder Rik van Woudenberg en gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland donderdag 29 april even samen kwamen bij het beeld van de stier midden op de brug.

Door: Corrie van der Laan

De brug is in drie fasen grondig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. In de zomer van 2019 was de brug zes weken afgesloten voor al het verkeer op de weg en op het water. Toen is het meest ingrijpende werk gedaan. Het hele wegdek is vernieuwd, de stalen onderdelen zijn geschilderd, de slagbomen vervangen en er zijn camera’s geplaatst om bediening op afstand mogelijk te maken. In de eerste helft van november van dat jaar is de onderkant van de brug gestraald en opnieuw geverfd. Afgelopen winter zijn de technische installatie en de aandrijving van het beweegbare gedeelte vervangen.

De gemeente Leiderdorp is eigenaar van de brug en had provincie Zuid-Holland gevraagd het werk uit te voeren. Logisch, vindt gedeputeerde Floor Vermeulen. “De provincie heeft veel bruggen in beheer en daardoor veel ervaring.” Hij vindt het ook een grote verbetering dat de bediening van de brug nu op afstand gebeurt en bij de provincie is ondergebracht. Praktisch, want geen aparte brugwachter nodig, en beter voor de doorstroming van het vaarverkeer.


Vertraging

De gemeentelijke en provinciale bestuurders toonden zich alle drie heel tevreden over de samenwerking bij de renovatie van de brug. Al is niet alles een leien dakje gegaan. Onenigheid met de aannemer over de aanpak van het karwei leidde tot flinke vertraging; de derde en laatste fase van het karwei stond gepland voor de eerste maanden van 2020 maar moest met bijna een jaar worden uitgesteld.

Maar het conflict werd opgelost en het eindresultaat mag er wezen, vinden Vermeulen, Driessen en Van Woudenberg. Deze belangrijke verbinding tussen Leiderdorp en de regio kan er nu weer zeker tien jaar tegen.


Stier

Ook het foutje met de cameramast, die aanvankelijk pal voor de kop van het stierenbeeld neergezet was, is rechtgezet. De mast staat nu een metertje verderop, wees Van Woudenberg. “Gelukkig, want onze stier mag niet voor paal staan.” Die stier, een beeld van Theo van der Nahmer, werd in 1967 onthuld op destijds drie jaar oude brug. Burgemeester Driessen haalde donderdag de woorden aan die de toenmalige burgemeester Gallas bij die gelegenheid sprak. Hij zag in de omhoog staande staart een vrolijke uitnodiging naar de Leidenaren om ‘over de brug te komen’. Wat Van Woudenberg, betreft doen ze dat bij voorkeur op de fiets. “De fietspaden in onze gemeente zijn ook vernieuwd. Des te meer reden om de fiets te pakken naar Leiderdorp.”

Meer berichten