Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Koen en Ruben laten egels Ernie en Bert hun nieuwe thuis zien.</p>

Koen en Ruben laten egels Ernie en Bert hun nieuwe thuis zien.

(Foto: Nelleke Thissen)
Natuur

Slakvrije sla op schooltuin dankzij egels

Op het schooltuincomplex De Sterrekers in De Bloemerd scharrelen op een speciaal beschut plekje sinds zaterdag een paar egeltjes rond. Ze zijn daar uitgezet door Koen en Ruben Bakker die in de tuin van hun ouderlijk huis tijdens de wintermaanden voor de beestjes hebben gezorgd. Die kwamen bij de beide Leiderdorpse broertjes terecht via de stichting Zorg voor Egels uit Alphen aan den Rijn. Deze helpt zieke, verzwakte en aangereden egels door ze, nadat ze zijn behandeld, onder te brengen bij particulieren, zogenaamde tuinhouders.

Door: Nelleke Thissen

De diertjes zijn bij de familie Bakker in Leiderdorp beland door een spreekbeurt over egels die Koen op school ging houden. Ter voorbereiding ging hij met zijn familie op bezoek bij de Alphense Stichting Zorg voor Egels. Moeder Patricia vindt het belangrijk dat haar kinderen zich echt in hun onderwerp verdiepen en niet alleen informatie uit boekjes halen. Ze kende de stichting via haar collega Judith Tonkes die er bestuurslid is. Deze laatste vroeg of de familie Bakker misschien zelf één of twee egeltjes onder haar hoede wilde nemen. Koen (9) en Ruben (7) bleken meteen enthousiast en noemde het tweetal dat in december in hun tuin terecht kwam Bert en Ernie.


Van 100 naar 580 gram

“Kijk deze heeft nagellak. Dat is Ernie”, wijst Ruben aan. Zo konden hij en Koen de egels van elkaar onderscheiden. De beestjes zaten in een mooi getimmerd hok, lekker droog door een zeil en stro. Samen met hun ouders hebben Koen en Ruben ze dagelijks eten en water gegeven en zo nodig het hok verschoond. Dat laatste hoefde niet zo vaak. “Maar wel moesten we ze in een plastic bak steeds wegen om te zien of ze goed groeiden”, legt Koen uit. Bert en Ernie zijn verzwakt bij de Alphense stichting binnen gebracht en wogen toen slechts 100 gram vertelt Judith Tonkes. Maar nu zijn ze 580 gram, mede dankzij de zorg van Koen en Ruben. “We gaven ze voer uit een pak en als snack kregen ze meelwormen. Dat vinden ze heel erg lekker”, weet Koen.


Biologische bestrijding

De egels zijn nu sterk genoeg om in de natuur te worden uitgezet. Juist op tijd vanwege het einde van hun winterslaapperiode. Omdat Koen dit jaar een schooltuin heeft, is De Sterrekers wellicht een mooie plek om de beestjes uit te zetten, bedacht zijn moeder. Egels eten onder meer insecten en slakken en kunnen dus een rol spelen in biologisch bestrijding van plaagdieren. Patricia nam contact op met Joop van Huut, voorzitter van de Leiderdorpse schooltuinstichting. Deze bleek direct enthousiast. “Ik heb nog nooit egels gezien op de schooltuinen. Dit zijn de eerste. Ze zijn hier zeer welkom. Er is voedsel genoeg. We hebben veel last van slakken.”


Beschut plekje

Koen en Ruben hebben het van stro voorziene egelhok op een afgeschermd beschut plekje neergezet. De egeltjes kruipen erin na de nieuwe omgeving een beetje te hebben verkend. “Deze plek is zeker acht keer groter dan ze zijn gewend”, constateert Patricia Bakker tevreden. Schooltuinvrijwilligers zullen ze in het begin bijvoeren, maar al snel gaan de egels zelf hun kostje vinden.


Betsy en Klaartje

De jonge mannetjes Bert en Ernie hebben gezelschap gekregen van twee volwassen vrouwtjes. Judith Tonkes en Helen Jansen, voorzitter van de Stichting Zorg voor Egels, brachten ze zaterdag uit Alphen mee. Ter plekke werden ze Betsy en Klaartje genoemd. Tonkes: “Ze zijn wat ouder en hebben nestjes gehad. Wie weet gebeurt dat ook hier.” Deze twee egels waren eveneens verzwakt toen ze bij de opvang kwamen. Eén was gewond aan een oogje dat door de dierenarts van de stichting moest worden verwijderd. Inmiddels is ook dit stel voldoende opgeknapt om te worden uitgezet.

Helène Jansen is blij dat de vier egeltjes terecht kunnen op het Leiderdorpse schooltuincomplex. “Als het kan zetten we egels terug op de vindplaats. Maar deze vier hebben dankzij Koen en Ruben in Leiderdorp een ideaal en mooi beschut plekje gekregen. En door aanwezigheid van sloten hebben ze altijd water.” Samen met Judith heeft ze in 2019 de Stichting Zorg voor egels opgericht. Gewonde en gevonden egeltjes die daar worden afgeleverd, worden behandeld door een dierenarts, eveneens vrijwilliger. Vervolgens worden de beestje zoveel mogelijk ondergebracht bij particulieren om in hun tuin tijdens de winter - of zolang als nodig is - verder op te knappen waarna ze na toestemming van de dierenarts weer uitgezet worden in de natuur.

Koen en Ruben gaan hun egeltjes best missen. “Maar het is goed dat Bert en Ernie nu op een plek zitten waar ze eigenlijk thuis horen.”

Meer berichten