Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Bij heel veel stoepplantjes werd de naam geschreven.&nbsp;</p>

Bij heel veel stoepplantjes werd de naam geschreven. 

(Foto: Tineke Sommeling)
Groen

Stoepplantjessafari: achteloos langs stoepplantjes lopen kon even niet

Negen natuurgidsen van IVN Leidse regio in Leiderdorp en Zoeterwoude-Rijndijk hebben zondag 11 april in hun eigen woonomgeving een stoepplantjessafari uitgezet. Op die plekken was met stoepkrijt een route aangegeven, door naast het stoepplantje de naam op het trottoir te schrijven, het zogenaamde ‘botanisch stoepkrijten’. Achteloos langs en over stoepplantjes lopen kon niet meer!

Door: Ton Gordijn

Al tijdens het krijten ontstonden goede gesprekken over stoepplantjes. Sommige mensen vinden stoepplantjes slordig staan en noemen het onkruid, anderen vinden ze vooral mooi, bewonderenswaardig en interessant. De stoepplantjes zorgen voor een eigen groener leefgebied, ook voor kleine dieren. In een heel stenige omgeving levert elk plantje levert ook weer een beetje koelte en een bijdrage aan de biodiversiteit. Tuinen met veel planten zijn goed, maar de wilde plantjes, overal groeiend tussen tegels en klinkers, zijn ook belangrijk.
Dat stoepplantjes wegkrabben of uittrekken averechts werkt deed de mensen die stoepplantjes slordig vinden achter de oren krabben. Dat zorgt namelijk voor het snel opkomen van nieuwe – en ruigere – stoepplanten. Niemand houdt van werkverschaffing. Regelmatig even vegen zorgt voor een heel lage en bestendige stoepplantjesgroei.

Het was het goed elkaars meningen te horen en informatie uit te wisselen. Hoe dan ook is duidelijk dat niemand wil dat we hoge stoepplanten laten groeien daar waar we overlast ervaren. De kleine plantjes, die niet in de weg staan, kunnen rustig blijven staan.

Zo leer je met botanisch stoepkrijten beter te kijken, na te denken, te bewonderen en meteen de verschillen te zien.

Meer informatie over stoepplantjes is te vinden op de website van de Hortus botanicus Leiden: https://www.hortusleiden.nl/onderwijs/stoepplantjes-1.


Meer berichten