Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Wethouder Daan Binnendijk overhandigt bloemen aan vrijwilliger George.</p>

Wethouder Daan Binnendijk overhandigt bloemen aan vrijwilliger George.

(Foto: J.P.Kranenburg)
Welzijn

ANWB AutoMaatje nu ook in Leiderdorp

Even boodschappen doen, een vriendin bezoeken, naar de tandarts, de kapper of de vaccinatielocatie. Voor veel minder mobiele ouderen is dat nog niet zo eenvoudig. Daarom is Incluzio Leiderdorp gestart met ANWB AutoMaatje, een service waarbij vrijwilligers met hun eigen auto zorgen voor vervoer op maat voor buurtgenoten die dat nodig hebben.

Door: Corrie van der Laan

Maandagochtend 12 april werd op het plein voor gebouw De Sterrentuin de aftrap voor AutoMaatje Leiderdorp gegeven. Vrijwillige chauffeurs reden langs wethouder Daan Binnendijk (welzijn/CDA), Suzanne van Leeuwen van de ANWB en Janine de Vries en Sabine Piesens van Incluzio die hen met bloemen en een cadeautje alvast bedankten voor hun inzet.

ANWB AutoMaatje bestaat al vijf jaar en Leiderdorp is de 82ste gemeente waar de vervoersservice gestart is, vertelde Van Leeuwen. Over het hele land zijn 2.500 vrijwilligers actief voor AutoMaatje en zijn er 15.000 mensen die regelmatig van de service gebruik maken. Van Leeuwen schat in dat zo’n 1.700 Leiderdorpers baat kunnen hebben bij AutoMaatje. “Veel ouderen raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat het voor hen lastig is op pad te gaan, door hun leeftijd of gezondheidsproblemen. Zelf autorijden zit er vaak niet meer in en als je steeds een beroep moet doen op je kinderen of buren, kan dat een schuldgevoel opleveren. Hoe mooi is het dan als een buurtgenoot je tegen een kleine onkostenvergoeding wil rijden. Zo kom je de deur weer eens uit.”


Mooi uitgedacht initiatief

Incluzio Leiderdorp werd anderhalf jaar geleden door een inwoner geattendeerd op het bestaan van AutoMaatje. “We vonden het een mooi uitgedacht initiatief van de ANWB”, zei Incluzio manager Janine de Vries maandag. Doordat de ANWB al haar kennis, software, begeleiding, training en materiaal gratis beschikbaar stelt, kan deze vervoersservice lokaal snel en zonder grote investeringen worden opgezet. AutoMaatjes heeft geen winstoogmerk. Vrijwilligers krijgen een kleine vergoeding van 30 cent per kilometer plus eventuele parkeerkosten. De deelnemers betalen de vergoeding direct aan de chauffeur.


Stapje meer

Niet iedereen kan overigens gebruik maken van AutoMaatje. De service is expliciet bedoeld voor mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. “De vrijwilligers van AutoMaatje doen ook een stapje meer dan een taxichauffeur”, licht De Vries toe. “Ze halen bijvoorbeeld een slechtziende passagier op bij de deur van zijn appartement of lopen even mee naar de entree van het ziekenhuis. Op die manier maak je de drempel lager om ergens heen te gaan.”

Wie zich aanmeldt als deelnemer, krijgt eerst een intakegesprek. Ritten moeten altijd twee dagen van tevoren aangevraagd worden bij een planner van AutoMaatje. Die koppelt de deelnemer aan een chauffeur in de buurt.


Vrijwilligers en deelnemers welkom

Bij de start op maandagochtend was er al een team van negen vrijwilligers – zeven chauffeurs en twee planners. Ook hadden zich al negen deelnemers aangemeld. Maar er kunnen nog veel meer vrijwilligers en deelnemers bij. Belangstellenden kunnen contact opnemen via 06-20767768 of mailen naar automaatje@incluzio.nl.

Meer berichten