Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Een schrikbeeld: een hond die gedumpt wordt. | Foto: Alexandra via Pixabay</p>

Een schrikbeeld: een hond die gedumpt wordt. | Foto: Alexandra via Pixabay

(Foto: Alexandra via Pixabay)
Hondenweer

Nachtmerrie

We leven in 2026. En niemand die de deur uit gaat, zeker niet als de avond valt. Niet omdat het niet zou mogen. Het mag weer, al lang. Eind 2021 werd de avondklok immers opgeheven en werd het leven weer normaal. Het had even geduurd, maar toen eenmaal de vaccinatie echt op gang was gekomen, was de pandemie snel onder de knie.

Alles normaal? Nee, toch zeker niet. Niemand durft de deur nog uit, zoals gezegd. Uit angst, pure doodsangst. Niet voor corona of een ander virus, maar voor een nieuwe plaag. Een hondenplaag. Wilde, ruige verwilderde honden zwerven door stad en dorp, in heel Nederland, ook in Leiderdorp. Bloeddorstige honden, klein en groot, van alle rassen, die mensen lastig vallen, aanvallen en soms verscheuren, kinderen vooral.

Tja, hoe dat gekomen is. Kijk, het werd voorjaar en zomer en najaar 2021. Langzaam maar zeker keerden mensen terug naar het oude normaal. In dat normaal van voorheen hadden ze helemaal geen hondje. Sterker nog: eigenlijk hielden ze er nooit van, maar ach, tijdens de coronatijd was het wel een idee, een rage bijna. Iedereen nam plots een hondje. Voor de afleiding en gezelligheid, of om de avondklok te ontlopen.

Nu met het verdwijnen van corona die reden weggevallen was, moesten de honden ook weg, de deur weer uit. En zo snel als de hondenopvang leeg liep bij het begin van de pandemie, zo snel zaten alle asiels eind 2021 vol. Sneller nog, te snel. Dus dumpten mensen hun coronahond gewoon maar ergens, in bos of park of wei of gewoon op straat. En niet eentje, maar vele, vele honden. Honderden honden. Maar die probeerden te overleven, groepeerden zich, gingen op zoek naar voedsel. En kwamen uiteindelijk uit bij de mens, als laatste lekker hapje. Om te kunnen overleven, en ja, misschien ook een beetje uit woede en wraak.

Gelukkig is het nog geen 2026. De nachtmerrie kan voorkomen worden. En we zijn er zelf bij om dat te doen. Immers, eens een hond als trouwe vriend en immer vrolijk maatje, altijd een hond…!


Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL.

Meer berichten