Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Groep 8 van de Koningin Julianaschool weet nu hoe belangrijk het is om als fietser buiten de dode hoek van vrachtwagens te blijven.&nbsp;</p>

Groep 8 van de Koningin Julianaschool weet nu hoe belangrijk het is om als fietser buiten de dode hoek van vrachtwagens te blijven. 

(Foto: PR)

Les over de dode hoek

De leerlingen van groep 8 van de Koningin Julianaschool in Leiderdorp kregen donderdag 8 april de ‘Veilig op Wegles’ waarin de focus ligt op het gevaar van de dode hoek die elke vrachtwagen heeft. Speciaal voor deze les kwam een team van SUEZ Nederland langs. SUEZ Recycling and Recovery Netherlands is specialist in afval- en grondstoffenmanagement.

Waar kinderen en grote voertuigen elkaar ontmoeten, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto’s.

Het dodehoekproject ’Veilig op Weg’ bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Weg vrachtauto klaar staat voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. De twee vuistregels ‘blijf rechts en ruim achter een vrachtauto en houd minstens drie meter afstand’ zijn daarbij heel belangrijk.

Ieder jaar zijn er in het verkeer een aantal ongelukken als gevolg van de dode hoek te betreuren. Vooral scholieren zijn een kwetsbare groep in het verkeer.

’Veilig op Weg’ is het grootste dode hoek lesproject in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg partners, zo’n 1500 basisscholen bezocht.


Meer berichten