Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Park Agthoven. Op de metalen 'wilgen' moet nog informatie over het park komen te staan.</p>

Park Agthoven. Op de metalen 'wilgen' moet nog informatie over het park komen te staan.

(Foto: J.P.Kranenburg)

Cultuurhistoricus Claudia Thunnissen: ‘Park Agthoven’ is een ongelukkige naamkeuze

Het nieuwe park op het voormalige Vlikoterrein heet ‘Park Agthoven’. Dat heeft het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders op 16 maart besloten. De Leiderdorpse cultuurhistoricus Claudia Thunnissen vindt het een bijzonder ongelukkige naamkeuze. Een eindje verderop aan de Achthovenerweg ligt immers ook al een Agthoven, een landgoed dat stamt uit de veertiende eeuw.

Door: Corrie van der Laan

Thunnissen heeft samen met het Groenoverleg Leiderdorp, dat nauw betrokken was bij de ontwikkeling van het park, in november vorig jaar al een ander naamvoorstel gedaan: De Groene Steenplaats. Een naam die een link geeft naar het verleden, toen hier steenfabrieken stonden, en nadruk legt op het groene heden. Het Groenoverleg was teleurgesteld toen, na drie maanden stilte, haar naamvoorstel half februari werd afgewezen. Die teleurstelling is er zeker niet minder op geworden nu bekend is voor welke naam het college heeft gekozen.

B en W stellen in hun besluit dat de naam ‘Agthoven’ het park makkelijker vindbaar maakt voor hulpdiensten. Thunnissen betwijfelt dat. Er is eerder kans op verwarring met dat andere Agthoven, stelt ze. “Ik heb met de eigenaar van het historische, middeleeuwse Agthoven gesproken. Die is niet blij met het besluit van B & W en begrijpt er niets van dat de gemeente ‘zijn’ naam wil geven aan een park een paar honderd meter verderop.”


Afval rapen en opnieuw inzaaien

Na publicaties over de vervuiling van de grond in het nieuwe Leiderdorpse Park Agthoven met stukjes plastic, glas en ijzer, heeft de gemeente heel veel rommel verwijderd. Maar er is altijd kans dat er na een paar heftige regenbuien meer boven komt, zegt verantwoordelijk wethouder Rik van Woudenberg (D66).

De grond die hier als toplaag is gestort, bleef over na werkzaamheden in park De Bloemerd en de Pinsterbloem, weet hij inmiddels. Het is geen tuinaarde, geeft hij toe, maar dat hoeft ook niet. “Een zekere mate van vervuiling is tegenwoordig onvermijdelijk, maar we zoeken nog uit of de hoeveelheden in deze grond acceptabel zijn.”

Het parkje zou een bijen- en vlinderidylle moeten worden maar het bloemenzaadmengsel dat in oktober vorig jaar is uitgestrooid niet is opgekomen. Een gevolgd van de slechte weersomstandigheden, aldus Van Woudenberg. Binnenkort wordt de grond opnieuw ingezaaid.

Meer berichten