Wethouder Heleen Hooij bij de eerste afvaart, samen met schipper James Taghavi.
Wethouder Heleen Hooij bij de eerste afvaart, samen met schipper James Taghavi. Foto: pr.

De Zijlpont vaart weer, nu onder de vlag van Teylingen

Algemeen Erop uit

De Zijlpont die de Merenwijk en de Zijldijk met elkaar verbindt, vaart weer. De exploitatie is nu in handen van de gemeente Teylingen, maar de kapitein is de komende tijd nog steeds dezelfde: James Taghavi. De komende zes maanden vaart de pont voor voetgangers en fietsers zes dagen per week, tussen 10.00 en 18.00 uur, behalve op maandag. Wethouder Heleen Hooij was op donderdag 1 april aanwezig bij de eerste afvaart van het seizoen en bood James een prachtige bos tulpen en een cadeautje aan. 

Het voortbestaan van het veer was een tijd onzeker. James Taghavi ging met pensioen en De Leidse Zeilbedrijven (DZB) zag daarin een aanleiding om met de exploitatie te stoppen omdat er geen andere schipper beschikbaar was. Gelukkig bood James aan om nog verder te varen, ook na zijn pensioen. Hij wil nog drie jaar door varen en dan heeft hij er dertig jaar op zitten. De gemeenten Leiden, Leiderdorp en Teylingen vinden het belang van het veer zo groot, dat ze van dit aanbod dankbaar gebruik maakten. Teylingen neemt de exploitatie op zich, totdat een andere exploitant gevonden is. De veerpont vaart op het grondgebied van Teylingen (Warmond). James had voor de wethouder ook een cadeau meegebracht: een wijnglas met daarin haar naam gegraveerd.

Van belang

“Het is van groot belang dat de veerpont in bedrijf blijft”, aldus wethouder Heleen Hooij van Teylingen. “We zijn James Taghavi dan ook dankbaar dat hij zich wil blijven inzetten.” James wordt nu met een jaarcontract ingehuurd via een uitzendbureau. “We kunnen dat nog twee keer verlengen”, aldus Heleen Hooij. “In de tussentijd gaan we op zoek naar een andere oplossing.”

De werktijden van James Taghavi zijn uniek, maar hij is zelf de meest enthousiaste fan van het veer. Hij kent het gebied goed en geniet van elke dag dat hij vaart. Ook schildert hij de boot in de kleuren zwart, wit, grijs en rood.

Uit de krant