De kettingzaag maakt korte metten met een boom bij appartementengebouw De Ridder.
De kettingzaag maakt korte metten met een boom bij appartementengebouw De Ridder. Foto: Eveline ten Broek

Bomenstichting baalt van extra bomenkap op Driemasterlocatie

Algemeen

De gemeente Leiderdorp heeft vorige week dinsdag tien bomen, waarvan een aantal van flink formaat, laten omzagen bij de gloednieuwe appartementengebouwen De Ridder en De Jonker op het terrein tussen de Engelendaal, Vronkenlaan en de Lijnbaan. Er was een kapvergunning voor verleend, maar het werk had niet nu, in het broedseizoen, gedaan moeten worden, stelt Leiderdorper Edwin Brussee van de Bomenstichting.


In de weg

Hij baalde toch al van de voorgenomen bomenkap op de zogeheten Driemasterlocatie. “Op het bouwterrein zijn in 2018 al ruim 40 bomen gekapt. Je zou toch denken dat de overige bestaande bomen rondom de twee appartementengebouwen dan behouden zouden blijven.” De vorige week gevelde bomen moesten verdwijnen om verschillende redenen. Ze stonden in de weg voor de aanleg van een toekomstige trottoir (2x), waterpartij (2x) of parkeerterrein (1x), of te dicht bij de gevel van gebouw De Ridder (3x). Eén boom belemmerde de aanleg van kabels en leidingen en één boom was in slechte conditie. Afgezien van die laatste, had bij de bouwtekeningen uit 2018 toch al helder moeten zijn dat de bomen het veld moesten ruimen, is de overtuiging van Brussee.


‘Let de gemeente dan helemaal niet op?’

Het doet hem denken aan het bouwproject Brittenstein waar in 2019, toen de nieuwbouw vrijwel klaar was, ineens twaalf bomen extra gekapt moesten worden vanwege de aanleg van parkeerplaatsen. Brussee vindt dat de gemeente nu, net als in 2019, flinke steken heeft laten vallen. “Let de gemeente dan helemaal niet op?”, vraagt hij zich af. “Het lijkt wel regel te worden om in eerste instantie minder bomen te kappen bij projecten, om dan later na oplevering van de nieuwbouw opnieuw nog meer bomen te kappen.”

Ook is hij benieuwd of, voordat de zaag vorige week in de bomen ging, is gekeken of er geen nesten in de bomen zaten.


Streng toezicht

Dat laatste is zeker het geval, laat een woordvoerder van de gemeente Leiderdorp weten. Het kappen “gebeurde onder streng toezicht van een expert, om er zeker van te zijn dat er geen vogels aan het broeden waren in de bomen”. Eerder kappen was niet mogelijk, stelt de woordvoerder. De kapvergunning is op 2 februari verleend en daarna is zes weken gewacht tot de bezwarentermijn was verstreken.

Voor de gekapte bomen komen overigens wel tien nieuwe bomen van een behoorlijke maat terug op het terrein tussen en rond de appartementengebouwen.

Tekst: Corrie van der Laan

Drie bomen stonden te dicht bij de gevel van de nieuwe appartementengebouwen

Uit de krant