Logo leiderdorpsweekblad.nl
Vrijwilligers markeren met stokjes de grenzen van de schooltuintjes.
Vrijwilligers markeren met stokjes de grenzen van de schooltuintjes. (Foto: J.P.Kranenburg)
onderwijs

Klaar voor de start van het schooltuinenseizoen

Na een coronastop van een jaar kunnen Leiderdorpse basisscholieren dit jaar weer aan de slag op schooltuinencomplex De Sterrekers in park De Bloemerd. In de derde week van april gaan ze hun eerste gewassen zaaien. Vrijdagochtend 26 maart markeerden vrijwilligers van de schooltuinen alvast waar de tuintjes moeten komen.

Door: Corrie van der Laan

383 worden het er in totaal, meer dan ooit tevoren. “Het was passen en meten maar het gaat lukken”, zegt voorzitter Joop van Huut van de Stichting Schooltuinen De Sterrekers. De grond is al goed voorbereid. “We hebben alles 40 centimeter diep laten omspitten door een bedrijf.”

Het besluit om dit voorjaar de schooltuinen weer open te gooien, is genomen in december vorig jaar. Het kostte nog heel wat hoofdbrekens, vertelt van Huut. “Onze vrijwilligers zijn voor het overgrote deel 70 jaar of ouder. In december zag het er naar uit dat alle 70-plussers in april wel gevaccineerd zouden zijn, dus durfden we het aan. Het gaat nu allemaal toch wat trager, dat betekent dat degenen die nog geen twee prikken gehad hebben, de eerste weken een mondkapje moeten dragen.”

Traditioneel is de aftrap van het schooltuinenseizoen in de laatste week van maart. Omdat het nu een paar weken later wordt, zorgen de vrijwilligers dat de aardappels en uien alvast de grond in gaan. Ook zetten ze al bonenstokken neer en planten de bonen. De kinderen kunnen dan eind april starten met het zaaien van sla en andijvie.

Van Huut is dolblij dat er dit jaar weer getuinierd kan worden. Vorig jaar heeft een aantal vrijwilligers tuintjes geadopteerd en aardappel, uien en courgettes gekweekt voor de voedselbank. Bovendien werd een vlog bijgehouden zodat schoolkinderen konden zien wat er door het seizoen heen allemaal gebeurde in de tuin. Maar dat waren allemaal ‘noodverbandjes’. “De vrijwilligers kunnen niet wachten tot de eerste klassen komen en ze weer samen met de kinderen aan de slag kunnen.”


Meer berichten