Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Een aantal van de jongeren die meededen aan de rapworkshop met achter hen rappers GIDO (links) en Nick.</p>

Een aantal van de jongeren die meededen aan de rapworkshop met achter hen rappers GIDO (links) en Nick.

(Foto: Marieke van Leeuwen)
Milieu en duurzaamheid

Jongeren maken rap over vervuiling

Zaterdag 20 maart was het Nationale Opschoondag. Marieke van Leeuwen van Fairhups, die dan als regel een grote opruimactie in Leiderdorp coördineert, pakte het dit keer anders aan dan anders. Door de coronamaatregelen was een grote bijeenkomst niet toegestaan dus besloot ze in plaats daarvan een rapworkshop voor jongeren met als thema ‘vervuiling’ te organiseren. Dit deed zij in samenwerking met twee rappers uit de Leidse regio en de jongerenwerkers van Incluzio Leiderdorp.


Zeven jongeren gingen met rappers GIDO en Nick aan de slag in jongerenontmoetingspunt De Blik in park De Bloemerd. ‘Ik hou het green’ is één van de pakkende teksten die de jongeren bedachten om anderen aan te moedigen om het schoon te houden op straat. Er werd niet alleen een rap geschreven, ook kwam uitgebreid aan de orde hoe de deelnemers denken over het afval op straat. “Het is heel waardevol om op deze manier het gesprek aan te gaan met de jongeren”, aldus Marieke.

Rapper GIDO nam de jongeren mee in de verschillende manieren van een rap opbouwen. Hij liet ze woorden bedenken die belangrijk zijn met betrekking tot het thema. Samen zochten ze, soms met behulp van een rijmwoordenboek, andere passende woorden die gebruikt konden worden in de rap. Daarna was het de kunst om deze tekst samen te voegen met de - door GIDO gemaakte - muziek.

Nick, van onder meer Stage5media, droeg zorg voor professionele filmbeelden die hij deze week zal monteren zodat er een echte muziekclip ontstaat. Deze clip zal de komende periode regelmatig voorbij komen op social media om ook bij andere jongeren ‘een schone wereld’ aan de orde te stellen.


Meer berichten