Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>V.l.n.r. Joop van Huut, Jeroen Hendriks en Anneke Stokkel onthullen de posters met hun beeltenis op de wagens van de reinigingsdienst. | Foto: J.P. Kranenburg</p>

V.l.n.r. Joop van Huut, Jeroen Hendriks en Anneke Stokkel onthullen de posters met hun beeltenis op de wagens van de reinigingsdienst. | Foto: J.P. Kranenburg

(Foto: J.P.Kranenburg)
Milieu en duurzaamheid

Campagne om Leiderdorpers te verleiden hun afval beter te scheiden

In Leiderdorp verdwijnt nog veel te veel afval zomaar in de grijze bak. Zonde want dat maakt niet alleen de afvalverwerking duur maar is ook een verspilling van grondstoffen. Daarom lanceert de gemeente de campagne ‘Zamel GOED in’. Als onderdeel daarvan zijn posters gemaakt waarop Leiderdorpers hun dorpsgenoten aanmoedigen afval beter te scheiden. Joop van Huut van de Vereniging Schooltuinen, straatjutter Anneke Stokkel en D66-raadslid Jeroen Hendriks trapten vrijdagmiddag de campagne af door posters met hun beeltenis te onthullen op voertuigen van de gemeentereiniging.        

“We willen kijken of we de inwoners van Leiderdorp met jullie beeltenissen kunnen verleiden om hun afval goed te scheiden”, zei wethouder Rik van Woudenberg (Milieu & afval, D66) voor de onthulling. De campagne duurt het hele jaar. Ieder kwartaal staan twee tot drie thema’s centraal. De komende maanden zijn dat papier & karton, en Groente-, Fruit, Tuinafval en Etensresten (GFTE).


Grondstoffen

Op de poster met Joop van Huut worden burgers opgeroepen hun GFTE-afval apart in te zamelen. Daar kan immers prima compost van gemaakt worden dat weer voedsel is voor de schooltuinen.Hendriks spoort op zijn poster de Leiderdorpers aan oud papier in de papierinzamelcontainers te gooien zodat het gebruikt kan worden om nieuw papier van te maken, bijvoorbeeld voor ‘het Leiderdorps Weekblad van morgen’. Daarnaast is er aandacht voor zwerfafval. ‘Afval op zak? Gooi het in de prullenbak’, staat op de poster met Anneke Stokkel.

Behalve de posters omvat de campagne ook wekelijkse wist-je-datjes in de krant en op social media en een maandelijkse vlog van een medewerker van de milieustraat die uitlegt waarom een bepaald product in een bepaalde bak thuis hoort. Daarnaast wil de gemeente in gesprek gaan met inwoners over het scheiden van grondstoffen en het verminderen van afval.

Meer berichten