Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Willem Joosten knipt het lint door, waarna de Ericalaan weer opengesteld werd voor al het verkeer.
Wethouder Willem Joosten knipt het lint door, waarna de Ericalaan weer opengesteld werd voor al het verkeer. (Foto: J.P.Kranenburg)
Verkeer

Vernieuwde Ericalaan heeft tragere uitstraling

Na vierenhalve maand van afsluiting is de Leiderdorpse Ericalaan sinds gisteren (vrijdag 12 maart) weer open voor al het verkeer. Verkeerswethouder Willem Joosten (VVD) verrichtte de officiële opening met het doorknippen van een lint bij de rotonde op de kruising met de Hoogmadeseweg.

Door: Corrie van der Laan

De weg is tussen de rotonde en de kruising met de Willem-Alexanderlaan heringericht als wijkweg. Er geldt nog steeds tweerichtingsverkeer en de maximumsnelheid is nog steeds 30 kilometer per uur, maar het uiterlijk is heel anders. Asfalt heeft plaats gemaakt voor straatstenen en de middenstreep is verdwenen. Idee daarachter is dat automobilisten door de nieuwe, tragere uitstraling van de weg automatisch minder hard zullen rijden.


Veiliger

Ook de kruising met de Willem-Alexanderlaan is grondig aangepakt om de verkeersveiligheid met name voor fietsers te verbeteren. De Van Geerstraat, die vlak voor de kruising op de Ericalaan uitkomt, is nu aan deze kant afgesloten voor autoverkeer. De kruising zelf is sterk verbreed. De drempel aan het eind van de Ericalaan is weg en voor automobilisten is er een opstelvak tussen het fietspad en de Willem-Alexanderlaan.

Er waren volop redenen om de Ericalaan aan te pakken, vertelde wethouder Joosten. Niet alleen was het wegdek versleten maar ook het riool onder de weg moest worden vernieuwd en de weg moest heringericht worden om de verkeerscirculatie rond Amaliaplein te verbeteren. Aan dat plein zijn aan de kant van de Ericalaan vorig jaar de nieuwe Lidl supermarkt en 21 woningen opgeleverd, wat betekent dat de verkeersdruk is toegenomen.


Simon Smitweg

In het kader van het verbeteren van de verkeerscirculatie rond het Amaliaplein wordt later dit jaar ook gestart met de herinrichting van de Simon Smitweg tussen de Willem-Alexanderlaan en de Persant Snoepweg. Deze weg krijgt dan helemaal tweerichtingsverkeer (nu is het deel aan de kant van de Willem-Alexanderlaan éénrichtingsverkeer) en ook bij de kruising Willem-Alexanderlaan verkeerslichten. De maximum snelheid blijft 50 kilometer per uur.


Meer berichten