Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>V.l.n.r. Heleen Feenstra, Marijke van Pernis en Ellis Groothoff bij het buurtkastje aan het Burchtpad.</p>

V.l.n.r. Heleen Feenstra, Marijke van Pernis en Ellis Groothoff bij het buurtkastje aan het Burchtpad.

(Foto: PR)
Maatschappelijk

Buurtkastje met boodschappen voor wie dat nodig heeft

Mensen die moeite hebben om rond te komen, kunnen vanaf nu terecht bij het buurtkastje aan de Van Poelgeestlaan. In dat kastje staan voedingsmiddelen en drogisterijartikelen, mee te nemen voor wie het nodig heeft. Het kastje hangt aan de Scheppingskerk en is een initiatief van de Protestantse Gemeente Leiderdorp.

Het buurtkastje is een soort mini-voedselbank, maar er zijn een paar verschillen. Bij de voedselbank moet je aantonen dat je inkomen zo laag is dat je recht hebt op steun. Vervolgens kun je elke week een pakket komen afhalen. Bij het buurtkastje hoef je je niet aan te melden. Heb je iets nodig, dan kun je per keer een paar producten pakken. “Ben je iemand die in de winkel moet wikken en wegen wat je koopt, omdat je zo krap bij kas zit, loop dan gewoon even langs het buurtkastje en neem een pak rijst of een pot broodbeleg mee”, zegt Marijke van Pernis, een van de initiatiefnemers. “Mensen mogen gerust een paar keer per week komen. Als je het kastje maar niet helemaal leeghaalt en wat voor een ander overlaat.”


‘Er denkt iemand aan me’

Er is behoefte aan zo’n voorziening in Leiderdorp, merken de medewerkers van de diaconie keer op keer. De diaconie is de afdeling van de kerk die mensen helpt die dat nodig hebben: met spullen of met geld, mensen van binnen én van buiten de kerk. “Ik was pas op bezoek bij iemand die net uit de schuldsanering is. Die kan vanwege het inkomen niet meer terecht bij de voedselbank, maar komt nog steeds geld tekort”, vertelt Ellis Groothoff. “Of denk aan studenten en ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in financiële moeilijkheden zitten. Voor hen kan het echt fijn zijn om een deel van de maaltijd uit het buurtkastje te halen. Want behalve het product dat je pakt, weet je ook: er denkt iemand aan me.”

De Protestantse Gemeente Leiderdorp werd geïnspireerd door een artikel in het Leidsch Dagblad over een buurtkastje in Woubrugge. “Een paar mensen lazen dat en spraken elkaar erover aan. Als diaconie besloten we in één dag: dat gaan wij ook doen. Een lid van de 25+-groep van de kerk heeft het kastje gemaakt”, vertelt Marijke van Pernis. Het hangt aan de zijkant van de kerk, langs het Burchtpad.


Voor en door Leiderdorpers

“Het is een kastje door en voor Leiderdorpers”, vertelt Heleen Feenstra, die samen met Ellis Groothoff gaat opletten dat het gevuld blijft. “We vragen mensen om bij de supermarkt eens iets extra’s mee te nemen en dat neer te zetten. Het gaat om houdbare producten, en geen rookwaren of alcohol. Blikken soep, een zak pasta of een tandenborstel: het kan allemaal.” Raakt het kastje leeg, dan vult de diaconie het bij.

Tegelijkertijd gaat de kerk door met het inzamelen van producten voor de voedselbank. Ook al ligt de maandelijkse inzameling stil als gevolg van corona, er wordt toch nog veel bij de kerken afgegeven. Per week worden er bij de Dorpskerk en Scheppingskerk een tot vier kratten gevuld, die elke week naar de Voedselbank Leiden worden gebracht. “Mensen in Leiderdorp zijn heel vrijgevig”, zegt Marijke van Pernis. “En wij ondersteunen dit als kerk heel graag.”

Meer berichten