Edwin Brussee op de middenberm van de Engelendaal bij de ingang van de tweede tunnel van de faunapassage, die ook vorige week weer onder water stond. | Foto: J.P. Kranenburg
Edwin Brussee op de middenberm van de Engelendaal bij de ingang van de tweede tunnel van de faunapassage, die ook vorige week weer onder water stond. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Verlenging maakt faunatunnel onder Engelendaal onbruikbaar

Algemeen Natuur

“Daar gaat dus geen dier meer doorheen.” Natuurkenner Edwin Brussee staat hoofdschuddend bij de uitgang van de faunapassage die het Leiderdorpse park De Houtkamp verbindt met de groene gebied langs de Gallaslaan.

Door: Corrie van der Laan

Doel van de ecotunnel is kleine dieren als egels, kikkers en salamanders een veilige route naar overkant van de Engelendaal te bieden. Die gaat in drie etappes. De eerste is een tunnel van zeven meter lang met een ingang tussen het fietspad langs De Houtkamp en de vierbaansweg. Deze komt uit in een tunnelbak van elf meter lang waarmee de middenberm wordt doorkruist. Het derde deel is weer een tunnel onder de volgende twee rijbanen door.

Tot voor kort was die tweede tunnel ook zeven meter lang en kwam uit in het groenstrookje tussen de weg en het fietspad. Maar eind vorig jaar is het fietspad voorzien van easypathtegels en verbreed. Daardoor kwam uitgang van de faunapassage te dicht op het fietspad te liggen en moest verplaatst worden. De gemeente en de aannemer dachten dat op te lossen door de tunnel te verlengen met rioolbuizen.

Maar dat werkt totaal niet, stelt Brussee. “Dit stuk tunnel is nu zeventien in plaats van zeven meter lang. Daardoor zien dieren bij de ingang het licht aan het eind niet meer. Dus gaan ze er niet in.”

De faunapassage is in 2015 op verzoek van Leiderdorpse groenclubs aangelegd. Die klus, met een prijskaartje van zo’n 12.000 euro, werd meteen meegenomen bij de herinrichting van de Engelendaal. Maar al meteen waren er problemen. Bij regen komen de tunnels onder water te staan. Er is extra drainage aangelegd maar dat heeft het probleem niet opgelost. De in- en uitgangen van de tunnels staan nog steeds blank bij nat weer en het water zakt maar moeizaam weg.


Problemen aanpakken

Brussee pleit ervoor om de problemen nu meteen goed aan te pakken. Er moet gezocht worden naar een oplossing om de tunnel aan de Gallaslaankant zo kort mogelijk te maken en waar dat kan, moeten de tunnels voorzien worden van lichtroosters. Daarnaast moet er een effectieve drainage komen van beide tunnels. En als je toch bezig bent, maak dan meteen aan beide kanten van de Engelendaal parallel aan de weg een goede geleiding naar de ingang van de tunnels. Aan de kant van De Houtkamp zou die minstens 100 meter lang moeten zijn, geeft Brussee aan.

De gemeente realiseert zich na e-mails van Brussee ook dat de faunapassage in de huidige vorm nutteloos is. De aannemer heeft inmiddels opdracht gekregen om de te lange tunnel weer te verkorten. Ook wordt onderzocht waarom de drainage van de faunapassage niet werkt en hoe dit opgelost kan worden.


Haast

Brussee benadrukt dat er wel haast bij is: met de komst van het voorjaar gaan eerst de amfibieën en later de egels weer zwerven. Dan is de faunapassage hard nodig om te voorkomen dat ze doodgereden worden op de Engelendaal.

Uit de krant