Logo leiderdorpsweekblad.nl
Kleiwarenfabriek Ginjaar in het Leiderdorpse Doeskwartier. | Archieffoto: PR
Kleiwarenfabriek Ginjaar in het Leiderdorpse Doeskwartier. | Archieffoto: PR (Foto: PR)

Laatste Leiderdorpse kleiwarenfabriek in Friese handen

Na een eeuw is Ginjaar Kleiwaren overgegaan in andere handen. De aan de Leiderdorpse Doeslaan gevestigde kleiwarenfabriek is sinds eind 2020 onderdeel van het Friese bedrijf Albarello Tegelfabriek & Atelier, zo werd deze week bekend gemaakt. De bedrijfsactiviteiten verhuizen naar Sneek.

Ooit telde Leiderdorp meerdere kleiwarenfabrieken die klei verwerkten uit de polders in de omgeving. Firma gebroeders Ginjaar Kleiwaren, zoals de officiële naam luidt, was de laatst overgeblevene daarvan. De fabriek startte in 1920, toen de familie Ginjaar de fabriek en loodsen van de Aardewerkfabriek Holland kocht. Ginjaar produceerde voornamelijk schoorsteenpotten en bloempotten. De bloempotproductie is allang verleden tijd maar de schoorsteenpotten worden nog steeds gemaakt aan de Doeslaan. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in het maken van ambachtelijke bouwkeramiek voor restauratiedoeleinden. 

De familie Ginjaar is altijd eigenaar gebleven van het bedrijf, tot eind vorig jaar eigenaar dus. Sinds 1991 was Jolanda Ginjaar directeur.

Meer over het verdwijnen van de laatste Leiderdorpse kleiwarenfabriek in het Leiderdorps Weekblad van komende woensdag.

Meer berichten