Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Bert van Eijk (rechts) kreeg cadeautjes en bloemen van wethouder Rik van Woudenberg. | Foto: J.P. Kranenburg&nbsp;</p>

Bert van Eijk (rechts) kreeg cadeautjes en bloemen van wethouder Rik van Woudenberg. | Foto: J.P. Kranenburg 

(Foto: J.P.Kranenburg)
Natuur

Vogelaar Bert van Eijk in het zonnetje gezet

Als dank voor alle werkzaamheden die hij de afgelopen 35 jaar heeft verricht voor de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o werd Bert van Eijk vorige week vrijdag in het Leiderdorpse park De Houtkamp in het zonnetje gezet.

Door: Marieke van Leeuwen

De Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. is sinds jaar en dag ook in Leiderdorp actief. Als lid van de werkgroep zorgde Bert van Eijk onder meer voor het ophangen en de controle van de nestkasten in De Houtkamp. Ze geven met name de kleinere vogelsoorten een veilige broedplek. Ieder jaar worden zo’n veertig tot vijftig nestkasten bezet door vooral koolmezen en pimpelmezen, weet Van Eijk. Uit zijn jaarlijkse inventarisatie van broedpaartjes is duidelijk geworden dat de populatie koolmezen de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid. Goed nieuws voor de biologische bestrijding van de eikenprocessierups, want die worden door jonge mezen gretig gegeten.

Ook leidt Van Eijk vogelexcursies en geeft hij publiekslezingen. De afgelopen jaren heeft hij zelf zijn kennis op gebied van vogelgeluiden aanzienlijk uitgebreid, vertelde hij vrijdag. “Dat maakt het herkennen en spotten van vogels een heel stuk makkelijker.”

Wethouder Rik van Woudenberg was namens de gemeente Leiderdorp aanwezig om Bert van Eijk te bedanken voor zijn jarenlange inzet voor de vogelwerkgroep. Van Woudenberg vertelde dat Van Eijk hem heeft geïnspireerd om zelf nestkastjes te maken voor in de tuin. Het is nog best spannend om de nestkastjes een paar meter hoog in een boom te hangen, kon de wethouder uit eigen ervaring melden. Hij complimenteerde Van Eijk voor zijn durf om regelmatig de ladder op te gaan om de kastjes in het park te plaatsen en te controleren.

Naast prijzende woorden kreeg Van Eijk een mooie bos bloemen, wat lekkernijen en een boek uitgereikt. Hij maakte van deze gelegenheid gebruik om ook zelf zijn dankbaarheid uit te spreken. Hij bedankte de beheerder van De Houtkamp, zijn naamgenoot Bert van Eijk, voor het regelen van extra nestkasten en voor alle hulp die hij beschikbaar stelde vanuit het team van De Houtkamp. Zijn collega’s Ingeborg en Sjon van de vogelwerkgroep zwaaide hij lof toe over de fijne samenwerking.

Werk voor de vogelwerkgroep blijft Van Eijk voorlopig nog doen, al is dit wel op een lager pitje. Zijn collega Ingeborg Blommers neemt de overige werkzaamheden over. Van Eijk weet in ieder geval zeker dat hij zich altijd zal blijven inzetten voor de vogels en als vogelaar ook nog regelmatig te vinden zal zijn in De Houtkamp.

Meer berichten