Fred van Setten, Rob van der Groen en Koos Koster (v.l.n.r.)  van Clubhuis De Derde helft en fitnesscoach Nathalie Beekman droegen vorige week voor het eerst de blauwe Clubhuis bodywarmers die het Ouderenfonds heeft gedoneerd. Verder op de foto een aantal van de deelnemers aan het Balkonbewegen aan de Brandwacht.
Fred van Setten, Rob van der Groen en Koos Koster (v.l.n.r.) van Clubhuis De Derde helft en fitnesscoach Nathalie Beekman droegen vorige week voor het eerst de blauwe Clubhuis bodywarmers die het Ouderenfonds heeft gedoneerd. Verder op de foto een aantal van de deelnemers aan het Balkonbewegen aan de Brandwacht. Foto: J.P.Kranenburg

Balkonbewegen moet blijvertje worden

Algemeen Maatschappelijk

Een jaar geleden was het nog een onbekend woord: Balkonbewegen. Maar inmiddels is het in Leiderdorp al helemaal ingeburgerd. Bij vier seniorencomplexen in het dorp wordt wekelijks een coronaveilig halfuurtje bewegen op muziek gegeven, waar ouderen die dat willen vanaf hun balkon, galerij of op straat aan mee kunnen doen. En dat willen ze graag blijven doen, ook als de coronapandemie achter de rug is.

Door: Corrie van der Laan

Het Balkonbewegen begon begin april vorig jaar als een coronaproof alternatief voor de activiteitenochtenden voor 55-plussers die vrijwilligersgroep Clubhuis De Derde Helft organiseerde in accommodaties voetbalclub RCL en hockeyclub Alecto. “Toen de clubgebouwen de deuren moesten sluiten, besloten we om naar de mensen toe te gaan”, vertelt voorzitter Koos Koster van De Derde Helft. Afgelopen voorjaar werden de lesjes gegeven door Leiderdorpse fysiotherapeuten, later nam fitnessinstructeur Nathalie Beekman het over.


Dierbaar moment

Van de acht locaties waar gestart werd, zijn er nu nog vier over: de Brandwacht, De Ommedijk, de Bloemendaalselaan en Huis ter Does. Voor de bewoners is het Balkonbewegen een dierbaar moment in de week geworden, weet Rob van der Groen die binnen Clubhuis De Derde Helft de beweeghalfuurtjes coördineert. “Het doet zoveel goed, mensen komen niet alleen in beweging maar er wordt ook gelachten en gedold. Buren leren elkaar op een laagdrempelige manier beter kennen.”

De kosten zijn niet hoog, nog geen honderd euro per locatie per maand. Dankzij bijdragen van verschillende fondsen kan Clubhuis De Derde Helft doorgaan met het Balkonbewegen tot aan Pasen. Maar daarna is de pot leeg. “We zijn dus hard op zoek naar sponsoren”, zegt Koster. Hij denkt dan in de eerste plaats aan Leiderdorpse bedrijven die vooral klandizie hebben onder ouderen. “Het zou mooi zijn als lokale ondernemingen een steentje kunnen bijdragen.”

Belangstellenden kunnen contact opnemen via e-mail info@clubhuisdederdehelft.nl.

Uit de krant