Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Burgemeester Laila Driessen-Jansen. | Foto: J.P. Kranenburg</p>

Burgemeester Laila Driessen-Jansen. | Foto: J.P. Kranenburg

(Foto: J.P. Kranenburg)
Interview

Vooruitblikken is nog nooit zo moeilijk geweest’

2021 is net van start gegaan. Een moment om vooruit te blikken met burgemeester Laila Driessen: wat gaat het nieuwe jaar Leiderdorp en de Leiderdorpers brengen? “Het is nog nooit zo lastig geweest om die vraag te beantwoorden”, zegt Driessen. “Corona maakt heel veel onzeker.”

Door: Corrie van der Laan

Het geeft hoop dat nu gestart is met vaccineren, maar het zal nog een flinke tijd duren voor het leven weer normaal wordt, verwacht ze. “Hou vol, hou je aan de regels. Als we dat allemaal tweemaal veertien dagen strikt doen, is er een kans dat we het virus onder controle krijgen.”

Maar ook als de seinen over een aantal maanden weer richting groen gaan, blijft uiterste voorzichtigheid geboden, waarschuwt ze. “Het is niet zo dat de evenementen dan weer volop los kunnen barsten. We zullen het nog een tijd lang rustig aan moeten doen. Reken er op dat we nog wel even vast zitten aan de anderhalvemetersamenleving.”

Dat 2020 een moeilijk en intensief jaar was, waarin ook veel Leiderdorpers zwaar getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus, hoeft geen betoog. Maar Driessen heeft ook veel veerkracht en mooie initiatieven gezien. “Ik vind het bewonderingswaardig dat velen zo enorm hun best doen er ondanks alles iets van te maken.”

Als burgemeester heeft ze het afgelopen jaar lang niet zoveel mensen ontmoet en gesproken als ze gewend is en zou willen. “Maar ik probeer zoveel mogelijk overal te zijn en in contact te blijven met burgers, organisaties, clubs en bedrijven.”

Ze dringt er bij alle Leiderdorpers op aan om ook vooral contact te zoeken met het gemeentebestuur. “Volg ons op sociale media, mail ons, pak de telefoon of spreek me aan als ik u tegenkom in het dorp. Laat ons weten wat u vindt, we staan overal voor open. En trek aan de bel als er een probleem is.”

En dan toch nog een voorzichtige blik vooruit. Waarbij Driessen eerst even stilstaat bij de verkiezingen van 17 maart. “Ook dat wordt anders dan anders. We gaan daar drie dagen over doen en we zullen andere, grote stemlocaties nodig hebben waar alle coronamaatregelen goed gevolgd kunnen worden. We zijn volop bezig met de organisatie, later komt daar uitgebreide informatie over.”

In 2021 zal de gemeente veel prioriteit geven aan de leefomgeving; een schoon dorp met veel groen en een goed wandel- en fietspadennet. “In het afgelopen jaar hebben we allemaal ervaren hoe belangrijk dat is.”

Het wordt ook het jaar waarin op een rijtje gezet moet worden hoe Leiderdorp in de toekomst wil voorzien in een duurzame energievoorziening. “Denk en praat daarover mee”, zo roept Driessen alle Leiderdorpers op.

Ze heeft nog een oproep voor haar dorpsgenoten, voor nu en na de lockdown: “Help de Leiderdorpse ondernemers, koop en eet zoveel mogelijk lokaal.”

En tot slot benadrukt ze het nog maar eens: “Hou je aan de coronaregels, hou vol. Aan de situatie in Londen zie je hoe snel het helemaal fout kan lopen. En laten we blij zijn dat er zo snel een vaccin is ontwikkeld!”

Meer berichten