Logo leiderdorpsweekblad.nl
Burgemeester Driessen bracht de Vrijwilligersprijs thuis bij Anne van Zwieten, die hem samen met haar dochter Nadja in ontvangst nam. | Foto: Rudeboy Media B.V.
Burgemeester Driessen bracht de Vrijwilligersprijs thuis bij Anne van Zwieten, die hem samen met haar dochter Nadja in ontvangst nam. | Foto: Rudeboy Media B.V. (Foto: Unity.NU)
Prijs

Leiderdorpse Vrijwilligersprijs 2021 voor Stichting Nadja

Anne van Zwieten, oprichter van en drijvende kracht achter de Stichting Nadja, werd vorige week verrast met een bezoek van burgemeester Laila Driessen. Zij kwam aan de deur om Van Zwieten de Leiderdorpse Vrijwilligersprijs 2021 uit te reiken, die is toegekend aan het project ‘Kunst in buitenruimtes’ van de stichting.

Van Zwieten richtte Stichting Nadja tien jaar geleden op om spelmogelijkheden te creëren voor kinderen die, net als haar dochter Nadja, een (meervoudige) beperking hebben. De stichting organiseert spelmiddagen waarop deze kinderen in hun vrije tijd kunnen omgaan met leeftijdsgenootjes. Dit jaar is de Stichting Nadja het project ‘Kunst in buitenruimtes’ gestart waarbij deelnemers aan de spelmiddagen gezamenlijk kunstwerken maken die tentoongesteld worden in een openbare ruimte. Daarbij wordt nauw samengewerkt met andere Leiderdorpse organisaties. Het eerste kunstwerk, een groot schilderij, werd begin oktober opgehangen aan een stal in de kinderboerderij in park De Houtkamp. Mede dankzij het project leren de kinderen “dat ze erbij horen én iets te bieden hebben”, zo prijst de jury van de vrijwilligersprijs. Bovendien maken andere Leiderdorpers dankzij ‘Kunst in buitenruimtes’ op een unieke wijze kennis met dorpsgenoten met een meervoudige beperking, aldus de jury.

De prijs bestaat uit een cheque van 800 euro. Daarnaast werden vorige week cheques van 600 euro uitgedeeld aan de vrijwilligersprojecten die eindigden op de tweede en derde plek.


Clubhuis De Derde Helft

De winnaar van de tweede prijs was Clubhuis De Derde Helft, een ontmoetingsplaats voor 55-plussers uit Leiderdorp en omgeving. Eind november 2019 zijn de vrijwilligers van De Derde Helft gestart met het organiseren van gratis inloopochtenden, op woensdag in de kantine van voetbalvereniging RCL en op donderdag in de kantine van hockeyclub Alecto, Bezoekers kunnen meedoen aan een of meer sport- of spelactiviteiten of gewoon een praatje maken en een kop koffie drinken. De jury noemt het “een unieke samenwerking tussen diverse organisaties, waarbij vrijwilligers een cruciale rol spelen bij de opvang van de deelnemers en het begeleiden van de vele activiteiten.”


Ruilwinkel

De derde prijs ging naar de Ruilwinkel, waar mensen met gesloten beurs gebruikte spullen kunnen ruilen. Een uitkomst voor wie niet veel te besteden heeft maar ook voor iedereen die uit duurzaamheidsoogpunt liever geen nieuwe spullen koopt als dat niet nodig is. Bovendien was de Ruilwinkel – voor corona alles platlegde – een plek waar buurtbewoners terecht kunnen voor een praatje en een kop koffie. De Ruilwinkel, die geheel gerund word door vrijwilligers, is gevestigd in gebouw De Buit en is onder normale omstandigheden elke woensdagmiddag open.

In totaal waren elf vrijwilligersprojecten ingediend voor de Vrijwilligersprijs. De jury, bestaande uit burgemeester Laila Driessen, Henka Brouwer (Winnaar Vrijwilligersprijs 2020), Wim Kanters (Adviesraad Sociaal Domein), Pim Klop (Bestuurslid LOV), Geert Schipaanboord {Raadslid gemeente Leiderdorp) en Mimoun Ben Aissa (Jongerenwerker Incluzio Leiderdorp) hebben bij hun beoordeling vooral gelet op drie criteria: zorgt het project voor verbinding tussen Leiderdorpers en tussen verschillende organisaties, is het project verrassend, grensverleggend of vernieuwend, en met hoeveel passie wordt het project uitgevoerd.

De Vrijwilligersprijs werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Gewoonlijk gebeurt dat tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente maar dat was dit jaar niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Daarom bracht Driessen de prijzen bij de winnaars thuis.


Meer berichten