Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Wethouder Willem Joosten (zittend) heeft net de overeenkomst getekend met bestuurders Roeland van Velzen (links) en Jules de Vries van hospice De Mare.</p>

Wethouder Willem Joosten (zittend) heeft net de overeenkomst getekend met bestuurders Roeland van Velzen (links) en Jules de Vries van hospice De Mare.

(Foto: J.P.Kranenburg)
bouwplannen

Leiderdorps hospice in de startblokken

Als alles volgens plan gaat wordt volgend jaar een hospice gebouwd aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp, op de plek waar nu gebouw Doesmeer staat. Woensdag 16 december ondertekenden wethouder Willem Joosten en het bestuur van Stichting Hospice de Mare een overeenkomt voor de verkoop van het gebouw en de grond. Het ontwerp voor het nieuwe hospice ligt klaar en als de financiering op tijd rond komt, start het werk voor de nieuwbouw komende zomer. Het streven is dat het hospice medio 2022 de deuren opent in Leiderdorp.

Door: Corrie van der Laan

Verhuizen naar Leiderdorp is al jaren de grote wens van Hospice de Mare, dat nu gevestigd in op de eerste verdieping van verpleeghuis Hofwijck in Oegstgeest. Het hospice, ooit onderdeel van zorgorganisatie Marente, is in 2017 zelfstandig geworden en hoopte toen binnen een jaar of twee naar een nieuwe, eigen locatie te gaan. De voorkeur voor Leiderdorp heeft alles te maken met de spreiding van hospices in de regio, legt voorzitter Roeland van Velzen van de Stichting Hospice de Mare uit. “Als je alle hospices in de regio intekent op een landkaart, zie je een grote witte vlek ten noordoosten van Leiden.” Onderzoek heeft uitgewezen dat in Leiderdorp en omgeving behoefte is aan een hospice, een plek waar terminaal zieken zo comfortabel en prettig mogelijk hun laatste dagen, weken of maanden kunnen doorbrengen.


De mooiste plek

Maar het vinden van een geschikte locatie was niet eenvoudig. Niet zo vreemd, vindt Van Velzen: “We hebben aardig wat ruimte nodig. Bovendien wilden we graag in een prettige omgeving zitten, waar onze gasten en hun bezoek eventueel ook nog een wandelingetje kunnen maken”. De Doesmeer locatie noemt hij “de mooiste plek die we ons konden wensen”. Het perceel is ruim 3.000 vierkante meter groot, vlakbij verpleeghuis Leythenrode en het Alrijne Ziekenhuis en park De Houtkamp. “We hebben nog heel prettige gesprekken gehad met de Raad van Bestuur van Alrijne over mogelijkheden om iets samen te doen met Leythenrode, dat ook nieuwbouw krijgt, maar dat zou betekenen dat we toch weer inpandig zouden komen, zoals nu in Hofwijck het geval is. En wij hechten juist aan een tuin bij het hospice, waar alle gastenkamers rechtstreeks op uitkomen.” Die tuin stond altijd al op het wensenlijstje maar is des te belangrijker geworden na de corona-ervaringen. “Welk virus we ook nog tegenkomen, dankzij die tuin kunnen onze gasten straks altijd veilig en makkelijk contact hebben met bezoekers.”

Het hospice krijgt op de begane grond zes gastenkamers en gemeenschappelijke ruimtes, op de verdieping komen kantoren en vergaderruimtes. Het gebouw wordt gasvrij en krijgt als het even kan zonnepanelen en een groen dak.


Acties

De financiering van de nieuwbouw is al grotendeels rond maar nog niet helemaal. “We hebben nog ongeveer een half miljoen euro nodig”, vertelt Van Velzen. Na de lockdown zullen er verschillende acties gelanceerd worden om dat bedrag bij elkaar te krijgen, kondigt hij alvast aan. “We denken dan bijvoorbeeld aan de mogelijkheid symbolisch stenen te kopen.”

Manager Nelly van der Does van Hospice de Mare kan niet wachten tot de nieuwbouw er staat. Ook zij is dolblij met de locatie aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp. Het hospice krijgt dan eindelijk genoeg ruimte en de zo gewenste tuin. “Dan kunnen onze gasten met mooi weer naar buiten, zo nodig met bed en al.” De komende tijd zullen de bouwtekeningen verder verfijnd worden. “Je kijkt er nu ook met coronaogen naar, dat leidt toch weer tot wat aanpassingen.”


Vrijwilligers

De komende tijd zal Hospice de Mare zeker nog van zich laten horen. Want behalve geld zijn ook meer vrijwilligers nodig. “We hebben heel veel competenties nodig; niet alleen mensen die rechtstreeks met de gasten bezig zijn maar ook vrijwilligers die helpen met administratieve zaken, met klussen, met koken en straks ook met tuinieren. Belangstellenden kunnen nu al contact opnemen via info@hospicedemare.nl of via de website www.hospicedemare.nl.”‘Hospice voorziet in behoefte’

De overeenkomst tussen de gemeente Leiderdorp en Stichting Hospice de Mare voor de verkoop van de Doesmeerlocatie had al vele maanden eerder getekend kunnen zijn. “De onderhandelingen waren al een heel eind toen in november 2019 de toenmalige coalitie klapte”, vertelde wethouder Willem Joosten (VVD, Ruimtelijke ontwikkeling) vorige week woensdag, kort voor hij zijn handtekening onder het contract zette. Hij is blij dat het schip alsnog is vlot getrokken “Een hospice is een voorziening die we in Leiderdorp nog niet hebben en waar zeker behoefte aan is, een belangrijke aanvulling dus.”  

De verkoop van de Doesmeerlocatie aan de Stichting Hospice de Mare betekent wel dat de gemeente een zogeheten maatschappelijke prijs krijgt voor de grond, een stuk minder dan wat verkoop aan een commerciële projectontwikkelaar had kunnen opleveren. Maar dat heeft het college er graag voor over, zegt Joosten. 

Voordeel is dat een hospice hier makkelijker te realiseren is dan bijvoorbeeld woningbouw. “De grond heeft als bestemming ‘maatschappelijk’ dus als je voor een andere functie gaat, zou je het bestemmingsplan moeten wijzigen. Bovendien zou woningbouw lastig worden met het oog op de verkeersafwikkeling.”

Hij verwacht dat het vergunningverleningstraject snel kan gaan. “De bouwplannen passen in het bestemmingsplan en er is al veel voorwerk gedaan.” De enige spaak in het wiel kan de financiering zijn. “Als de Stichting Hospice de Mare de financiering niet rond krijgt, kunnen ze de koop nog tot de zomer ontbinden.”

De Doesmeerlocatie stond al een tijdje te koop. Het jaren-70 gebouw heeft vele functies gehad, onder meer als onderkomen van de Oudheidkamer en als wissellocatie voor scholen. De afgelopen twee jaar zijn er diverse ateliers in gevestigd, als antikraak.

Meer berichten