Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Achter een aantal Leiderdorpse ramen zijn nu al engeltjes te spotten. | Foto: PR</p>

Achter een aantal Leiderdorpse ramen zijn nu al engeltjes te spotten. | Foto: PR

(Foto: PR)

Oproep Protestantse Gemeente Leiderdorp: hang het dorp vol kerstengeltjes

Kerst vieren we in Leiderdorp samen. Op kerstavond schouder aan schouder in de Houtkamp kerstliederen met elkaar zingen lukt dit jaar niet. Maar, vindt de Protestantse Gemeente Leiderdorp, we kunnen de verbondenheid ook op een andere manier vinden: door heel Leiderdorp te vullen met engelen. Hang een kerstengeltje achter het raam, zo is de oproep aan alle Leiderdorpers.

Engelen zijn het symbool van ongezien voor iemand klaar staan, van een bemoedigend gebaar, van een hoopvolle boodschap. “Een prachtig symbool in deze tijd waarin we weinig contact met elkaar kunnen hebben”, zegt dominee Hester Smits. Daarom neemt de Protestantse Gemeente Leiderdorp het initiatief om een engel voor een ander klaar te zetten. “Mensen hebben vast wel een engeltje tussen de kerstversiering. Hang het achter het raam, of zet het in de vensterbank”, oppert Smits. Kinderen kunnen een engeltje tekenen of knutselen. Een lichtje erbij helpt voor de zichtbaarheid.Ommetje door wijk of dorp verandert in een engeltjestocht

Die talloze engeltjes die achter de ramen verschijnen, zijn het bekijken waard. Het ommetje door de wijk of het dorp, voor velen tijdens coronatijd een dagelijkse of wekelijkse bezigheid, verandert daarmee in een engeltjestocht.

“Afgelopen voorjaar werden er knuffelberen in de vensterbanken gezet en gingen mensen ‘op berenjacht’. Dit is net zoiets, met de bedoeling om verbondenheid met elkaar te ervaren. Elke keer als je een engeltje ziet, weet je dat de ander aan je denkt en een engel is voor jou, zoals jij dat voor anderen kunt zijn”, vertelt Hester Smits.

Op diverse plekken in Leiderdorp zijn al engeltjes gespot. Ze zijn onder andere te zien in de Frederik Hendriklaan, de Van Poelgeestlaan, de Brittenburg, de Ockenrode, bij boerderij Doeshof, aan de Godfried Bomansstraat, de Zijlstroom en de Torenwacht.


Kerstactiviteiten

“Aan het eind van dit moeilijke jaar, vol beperkende maatregelen, is het belangrijk om contact met elkaar te houden en om ruimte te geven aan geloof, rituelen en zingeving”, vindt dominee Hester Smits. Daarom organiseert de Protestantse Gemeente Leiderdorp, binnen de richtlijnen van kabinet en RIVM, naast de engeltjestocht een aantal andere coronaproof kerstactiviteiten.


Digitale diensten

Allereerst zijn daar natuurlijk de kerstdiensten op kerstavond 24 december en kerstochtend 25 december. Deze zijn digitaal te volgen via www.pgleiderdorp.nl. De kerk heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd in professionele camera-apparatuur en zendt wekelijks digitale kerkdiensten uit. “De kerstdiensten worden feestelijke diensten, die je alleen, met je partner of je gezin vanaf de bank kunt bijwonen”, aldus Smits.


Kerstpuzzel

Puzzelaars kunnen zich nog nét aanmelden voor de kerstpuzzel die van start gaat op donderdag 10 december. Organisatie is in handen van Ellis Groothof en Haro Hielkema, de bedenker van de traditionele eindejaarspuzzel in dagblad Trouw. Aanmelden kan bij Haro Hielkema: hmhielkema@casema.nl. Deelnemers krijgen van 10 tot en met 29 december dagelijks per mail een puzzel toegestuurd.


Kerstwens

Daarnaast staan vanaf 13 december in de Dorpskerk en de Scheppingskerk kerstbomen waarin mensen een kerstwens kunnen hangen. Dit kan tijdens de openingstijden van de kerken: maandag- en donderdagochtend van 10-12 uur in de Scheppingskerk (Van Poelgeestlaan), woensdagochtend van 10-12 uur in de Dorpskerk (Hoofdstraat). De kerken zijn dan open voor wie een gesprek wil voeren of iemand – op afstand - wil ontmoeten.

Meer berichten