Burgemeester Laila Driessen praat met Jonno, Dylhan, Younes, Menno en Kerem. Geheel links zit jongerenwerker Mimoun.
Burgemeester Laila Driessen praat met Jonno, Dylhan, Younes, Menno en Kerem. Geheel links zit jongerenwerker Mimoun. Foto: Corrie van der Laan

Praten over corona, vuurwerk en graffiti

Algemeen Jongeren

Burgemeester Laila Driessen schoof vorige week donderdagavond in gebouw Dwars aan voor een uitgebreid gesprek met vijf Leiderdorpse jongeren. In twee uur tijd kwamen heel veel onderwerpen voorbij waaronder de invloed van corona op ieders leven, vuurwerk en graffiti.

“Voor de burgemeester was dit een goede gelegenheid om meer te weten te komen van wat onder jongeren speelt, en de jongeren kregen nu eens de kans om rechtstreeks met de burgemeester te praten”, zegt jongerenwerker Mimoen Ben Aissa van Incluzio die het gesprek samen met zijn collega Lise Huitema georganiseerd had.

“Je mag mij alles vragen”, zo nodigde de burgemeester aan het begin van de avond uit, en dat deden Jonno, Dylhan, Younes, Menno en Kerem dan ook. De vijf, allemaal rond de 18 jaar, legden Driessen ook vragen voor van andere Leiderdorpse jongeren, waarvan een aantal meekeek via Instagram. Een vraag die duidelijk leeft was: ‘kan Leiderdorp een graffiti vrijplaats krijgen’, een plek waar je legaal grafitti-kunst kan maken. Het leek Driessen een goed idee, en ze beloofde dat ze zou kijken naar de mogelijkheden.

Corona en de invloed van de coronamaatregelen op het sociale leven was vanzelfsprekend een belangrijk gespreksonderwerp. “Ik begrijp hoe moeilijk het is, maar laten we het nog even volhouden”, bepleitte de burgemeester.

Een ander heet hangijzer in deze tijd van het jaar is vuurwerk. Hoe jammer de jongeren het ook vinden dat het afsteken van vuurwerk komende oud en nieuw pertinent verboden is, ze hadden wel begrip voor de maatregel. Ze kwamen zelfs met het voorstel om de vuurwerkoverlast – die er ondanks het verbod nu al is – in te dammen door jongeren als vrijwilligers in hun eigen wijk een oogje in het zeil te laten houden. Het kan helpen als je als leeftijdsgenoten hierop aanspreekt, was de gedachte. Driessen vond het idee sympathiek maar raadde het toch af. Niet alleen vanwege het waterbedeffect – overlastgevers gaan dan gewoon naar een andere plek – maar ook omdat ze de veiligheid van de vrijwilligers niet kan garanderen.

Miimoun Ben Aissa is zeker van plan vaker gesprekken tussen de burgemeester en jongeren te organiseren. Ook Driessen wil dat graag. En als het even kan, zo gaf ze aan, moeten er dan ook meiden bij zijn.

Uit de krant