Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Ook vorige jaren kleurde de Hartebrugkerk oranje. | Foto: Wil van Elk</p>

Ook vorige jaren kleurde de Hartebrugkerk oranje. | Foto: Wil van Elk

(Foto: Wil van Elk)
Maatschappelijk

Leidse gebouwen kleuren oranje: STOP geweld tegen vrouwen!

Vandaag, 25 november, is door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vandaag start ook Orange the World, een wereldwijde zestiendaagse actie die oproept om geweld tegen vrouwen te stoppen. Gedurende deze dagen kleuren zeven gebouwen in Leiden oranje. Vanmiddag om 17.15 uur gaan de oranje schijnwerpers aan bij de Koornbeursbrug, de Schouwburg, de Hartenbrugkerk, Museum Volkenkunde, de Zeevaartschool van La Gro Geelkerken Advocaten, het Academie Gebouw en de Oude UB van de Universiteit Leiden

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. De Orange the World campagne bestaat uit ‘16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. Meer dan honderd landen doen mee aan de campagne, die eindigt op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens.

De Leidse wethouder Marleen Damen zal woensdag 25 november om 17.15 uur op digitale wijze de lokale start van de campagne verzorgen vanaf de Koornbeursbrug. Via Sleutelstad FM zal zij met een speech deze 16 daagse campagne toelichten.

Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land. Daarnaast organiseren lokale en nationale organisaties voor vrouwenrechten en emancipatie straatacties en andere activiteiten tijdens de ‘16 Days of Action’. In Leiden zijn de organiserende (vrouwen)organisaties het Vrouwennetwerk Leiden, Zonta aan de Leede, twee Soroptimistclubs, Amnesty Leiden en de Universiteit Leiden.


Petitie

Het blijkt voor Nederlandse vrouwen en meisjes die met geweld te maken krijgen, vaak knap lastig om melding te maken van dat geweld, aldus de Leidse en nationale organisaties. Omdat ze vinden dat dat moet veranderen, zijn ze een petitie gestart, te vinden op de website geweldtegenvrouwenmelden.nl. De vrouwenorganisaties bieden na afloop van ‘Orange the World’ de petitie aan de gemeenteraad van Leiden aan, omdat vooral de gemeenten (verenigd in de veiligheidsregio’s) werk moeten maken van een betere aanpak. Men kan de actie ondersteunen door een oranje selfie met stopteken op te sturen naar info@vrouwennetwerkleiden.nl of deze op social media te delen onder de hashtag #OrangetheWorldNL.

Meer berichten