Logo leiderdorpsweekblad.nl
Naast de grijze bak voor restafval en de groene bak voor gft krijgt elke laagbouwwoning volgend jaar ook een bak voor oud papier.
Naast de grijze bak voor restafval en de groene bak voor gft krijgt elke laagbouwwoning volgend jaar ook een bak voor oud papier. (Foto: J.P.Kranenburg)

Maanden langer wachten op papiercontainers

Het gaat nog minimaal vier maanden duren voordat Leiderdorpers die in laagbouw wonen een minicontainer krijgen voor oud papier.

Door: Corrie van der Laan

Het uitdeelmoment had in januari 2021 moeten zijn maar een procedurefout in de aanbesteding voor de aanschaf van de bakken heeft een streep door die planning gezet.

Een flinke tegenvaller want de papiercontainers zijn een troef in het gemeentelijke streven om de hoeveelheid onbruikbaar huishoudelijk restafval stevig te verminderen. En die troef kan nu voorlopig niet ingezet worden. 

De minicontainers voor papier waren samen met nieuwe minicontainers voor restafval (‘grijze bak’) en gft (‘groene bak’) aanbesteed, niet alleen voor Leiderdorp maar ook voor Leiden en Oegstgeest. Het gaat dus om een fikse order. Er was al leverancier gekozen toen, naar aanleiding van een bezwaar van een van de andere inschrijvers, aan het licht kwam dat er een procedurefout gemaakt was. Daarop is besloten de aanbesteding weer in te trekken. De hele aanbestedingsprocedure moet nu opnieuw, wat ongeveer tien weken in beslag neemt.

De gemeente hoopt dat er jaarlijks per inwoner zo’n dertig kilo papier minder in de grijze bak verdwijnt als elke laagbouwwoning zijn eigen minicontainer voor papier krijgt. Dat is hard nodig want Leiderdorpers produceren nog altijd veel te veel restafval. Met 189 kilo restafval per persoon per jaar en een scheidingspercentage van het huishoudelijk afval van slechts 53 procent (cijfers over 2019) is de gemeente nog mijlenver verwijderd van de streefgetallen voor 2020: 100 kilo restafval per persoon en 75 procent afvalscheiding.

Meer berichten